Paolo och Lena Roberto skiljde sig 2012. I dag säger Lena att deras relation aldrig varit bättre.
Paolo och Lena Roberto skiljde sig 2012. I dag säger Lena att deras relation aldrig varit bättre.

Hösten är högsäsong för skilsmässor. Att skilja sig är en svår upplevelse för de allra flesta. Men en separation kan även innebära något positivt. Paolo och Lena Roberto har fått en bättre relation till varandra sedan de de skilde sig för några år sedan.

Paolo och Lena Roberto valde att gå skilda vägar 2012. Det var inget lätt beslut att fatta.

– Första året var bland det absolut jobbigaste jag varit med om i mitt liv, säger Paolo Roberto.

Men med tiden blev det bättre. Han tror att självrannsakan var en bidragande orsak till att han började se situationen med nya ögon.

►LÄS MER: Studie: Dyrare bröllop slutar oftare i skilsmässa

– Man måste kunna ta ett steg tillbaka och sätta sig på balkongen och reflektera. Vår relation funkade inte, så vad kunde jag göra för att den skulle bli bättre efter att det hade tagit slut?

Lena Roberto är inne på samma spår.

– När man skiljer sig ger man upp en dröm. I vårt fall handlade det om kärnfamiljen. Men man måste inse att det går att vrida på sina perspektiv och hitta nya lösningar, säger hon.

För Paolo och Lena Roberto blev jobbet ett sätt att få deras relation efter skilsmässan att fungera. De driver flera företag tillsammans och var därför tvungna att fortsätta hålla kontakten.

– Så ser det ju förstås inte ut för alla par som skiljer sig. Men jag tror det är bra att försöka hitta gemensamma aktiviteter, till exempel sådant som man göra tillsammans med barnen, säger Lena Roberto.

När man hör och läser om skilsmässor är perspeketivet ofta negativt och inte sällan ligger fokus på det man förlorar efter en separation. Men många upplever samtidigt ljusa stunder och upptäcker nya sidor hos sig själva.

►LÄS MER: Relationsexperten: Så klarar du av en hel semester utan att skilja dig

– Det är flera som har hört av sig till mig och berättat de känner igen sig i de positiva erfarenheterna som jag har berättat om, säger Paolo Roberto.

Så här drygt fyra år efter skilsmässan känner sig både Paolo och Lena nöjda med hur livet och deras relation har utvecklats.

– Nu känns allting fantastiskt. Både vi och barnen har mått mycket bättre sen vi separerade, säger Paolo Roberto.

– Jag har lärt mig väldigt mycket och insett alla möjligheter som livet erbjuder. Idag är min och Paolos relation bättre än någonsin, säger Lena Roberto.

4 tips till dig som går igenom en skilsmässa

Anette Utterbäck är psykolog och har pratat med många personer som gått igenom skilsmässor. Här är hennes fyra bästa råd till den som håller på att skilja sig.

1. Till att börja med är det viktigt att försöka inse sitt eget ansvar. Det är lätt att haka upp sig på enstaka situationer där ens partner har betett sig illa. Men man måste se allting ur ett större perspektiv och försöka hitta mönster i sitt beteende. På så vis kan man finna insikter i varför skilsmässan ägde rum.

 

2. Tillåt dig att känna efter och var mottaglig för de känslor som dyker upp. Det är fullt tillåtet att vara både arg och ledsen. Men var noga med att inte agera på dina känslor.

 

3. Om det är du som har valt att lämna, fastna inte i skuldkänslor. Det är lätt att dyka ne i tankar om att man har förstört för någon annan. Men det är inte konstruktivt att tänka så i längden.

 

4.Ta inte på dig offerrollen om du har blivit lämnad. Ge sorgen utrymme och låt den läka ut, men fastna inte i att tycka synd om dig själv.

Privat

Anette Utterbäck,   psykolog. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Familj