Tingsrätten friade pappan för "hederstvång", och nu har åklagaren överklagat den kritiserade domen.
Tingsrätten friade pappan för "hederstvång", och nu har åklagaren överklagat den kritiserade domen.

Pappan friades för ”hederstvång” av tingsrätten – för att dödshoten inte var tydliga nog. Domen har fått skarp kritik och nu överklagas den. Om man lever under hedersförtryck är hoten ofta subtila, något som rätten borde ta hänsyn till, enligt åklagaren.

Tingsrätten slog fast att pappan pressade sin unga dotter att inte ha pojkvän, inte ha kontakt med sina vänner och att få utföra tunga hushållssysslor.

Men pappan friades ändå för tvång eftersom dödshoten inte var tydliga nog, vilket Metro har berättat om tidigare.

Åklagaren anser att familjen lever i en hederskultur, och har nu överklagat. I hederskontext ”är olaga hot vanligt förekommande. Däremot är det sällan uttryckliga hot kommer till användning. De hot som används är ofta subtila”, skriver hon i sitt överklagande.

De hot som används är ofta subtila

Hon anser att det istället kan handla om underförstådda hot ”i form av symbolik som kan vara svår att ta till sig om man inte har kunskap om vad det innebär för de involverade”.

Dottern: Kvinnor som inte uppförde sig som ”man ska” riskerade att dödas

Dottern har berättat att pappan sagt att om hon inte gjorde som han sa så skulle det få konsekvenser. Det innebar att han skulle slå henne eller kanske till och med döda henne.

Hon hade hört talas om att kvinnor i släkten som inte uppför sig som ”man ska” riskerade att bli dödade.

Men rätten skrev att ”Hot om att skada eller döda är alltså inte, enligt vad (dottern) berättat, (pappans) ord, utan slutsatser som (dottern) dragit av det han sagt om konsekvenser”.

LÄS MER: Rättens förklaring till friande dom: Det var ”inte som man tänker sig en våldtäkt”

Domen har fått skarp kritik, och rättsexperten Sven-Erik Alhem sa bland annat att ”hon har verkligen haft anledning att känna sig hotad”.

Pappan friades även för att ha ofredat dottern. ”Att han direkt kallat henne ”hora” har hon dock inte sagt, det är förhörsledaren som använt det uttryckssättet. Därigenom är det inte bevisat att (pappan) kallat (dottern) hora på ett sätt att det kan bedömas som ofredande”, gick att läsa i domen.

Åklagaren kräver ett års fängelse

Pappan dömdes dock för att vid ett tillfälle ha hotat dottern. Han stod åtalad för grov fridskränkning, något som kan ses som ett paraplybegrepp, för att ha hotat, ofredat och tvingat dottern till olika saker. Straffet blev villkorlig dom.

Åklagaren vill att hovrätten dömer mannen för grov fridskränkning, och skriver i sitt överklagande att straffvärdet är fängelse i ett år.

LÄS MER: Experten om friande våldtäktsdomen: ”Den är urusel”

Pappan är i 40-årsåldern och de misstänkta brotten inträffade i Stockholmsområdet tidigare i år när dottern skulle fylla 13 år. Misstankar om att dottern levde under ”hedersförhållanden” uppkom under våren då skolan gjorde en orosanmälan, varefter dottern placerades i ett jourhem.

Pappan, som nekat till brott, dömdes i tingsrätten även för att ha hotat dotterns pojkvän vid två tillfällen.

Metro har sökt åklagaren.

Domen mot pappan i tingsrätten:

Åtalet om grov fridskränkning mot dottern

Rubriceringen kan ses som ett paraplybegrepp för, i det här fallet, olaga hot, ofredande och olaga tvång.

Ofredande
Pappan friades för ofredande då rätten anser att han inte kallat dottern ”hora” på ett sätt som kan bedömas som ofredande.

Olaga tvång
Pappan frias för olaga tvång, efter att dottern hade pressats till att inte ha kontakt med vänner, ha pojkvän och utföra omfattande hushållssysslor. Rätten ansåg att dödshoten som föranlett kontrollen av dottern inte var tillräckligt tydliga.

Olaga hot
Pappan döms för ett fall av olaga hot mot dottern.

Åtalet om olaga hot mot dotterns pojkvän
Pappan döms för två fall av olaga hot mot dotterns pojkvän, som vid tiden var 12 år gammal.

Straffet för den sammanlagda brottsligheten blir villkorlig dom.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset