Advokat och målsägarbiträdet Thomas Bodström. Arkiv.
Advokat och målsägarbiträdet Thomas Bodström. Arkiv.
Stockholmsdådet TT

Pappan till den 11-åriga flicka som dog i lastbilsattacken på Drottninggatan förra året vill nu stämma staten på grund av bristande säkerhet.

Processen har redan inletts, säger pappans företrädare Thomas Bodström.

Advokaten Thomas Bodström, som företräder pappan till den 11-åriga flicka som dödades i lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm förra året, vill nu ställa staten eller Stockholm stad till svars.

Min klient sade redan i maj att han vill se samhällets ansvar i det här. I och med att förundersökningen nu visar på att även myndigheter anser att skyddet på Drottninggatan varit bristfälligt har vi bestämt oss för att inleda en process mot staten eller Stockholm stad, säger Thomas Bodström till TT.

Enligt Bodström visar förundersökningen på att de hinder som funnits utplacerade på Drottninggatan, de så kallade betonglejon, varit för lätta, inte varit tillräckligt förankrade i marken samt varit för glest utplacerade på gatan.

Om säkerheten hade varit större hade inte lastbilen kunnat köra i 80 till 90 km/h ner för Drottninggatan och då hade människor lättare kunnat fly undan.

Om stämningen mot staten eller Stockholm stad inte går igenom kommer Thomas Bodström och hans klient söka en så kallad ex gratia-ersättning, som regeringen "av nåd" beslutar om.

Thomas Bodström har även under onsdagsmorgonen varit i kontakt med andra målsägarbiträden.

Advokat och målsägarbiträdet Thomas Bodström. Arkiv.
Advokat och målsägarbiträdet Thomas Bodström. Arkiv.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset