Tingsrättens fängelsedom rivs upp.
Tingsrättens fängelsedom rivs upp.

Pappan dömdes till fem års fängelse i tingsrätten för att ha misshandlat sina två spädbarn grovt. Nu frias han av hovrätten.

Hovrätten ändrar tingsrättens fängelsedom – och frikänner pappan från spädbarnsmisshandel på alla punkter.

Det var i januari som Gävle sjukhus gjorde en orosanmälan till socialtjänsten sedan föräldrarna inte kunnat förklara varför den ena tvillingen hade ett brutet lårben. När tvillingarna var på sjukhus igen i februari upptäcktes även svåra skador på det andra spädbarnet. Bland annat skallskador, revbensfrakturer, näthinneblödningar och blåmärken.

Sjukhuset vände sig då till polisen. Båda föräldrarna greps misstänkta för synnerligen grov misshandel och häktades. Mamman släpptes senare efter att pappan gjort vissa medgivanden.

LÄS MER: Dela aldrig misshandcelsbilderna – du blir en del av övergreppet

I början av juni föll tingsrättens dom mot pappan. Han fälldes på tre åtalspunkter gällande grovt våld. Pappan har erkänt att han hade skakat barnen och att han dunkat det ena barnets huvud mot ett skötbord och mot sin egen bröstkorg. Något som resulterade i en skallfraktur. Domen blev fem års fängelse.

I hovrätten tog pappan tillbaka sina erkännanden och menade att han blivit pressad av polisen i förhör.

Hovrätten anser att det erkännande som pappan lämnat till polis och i tingsrätten inte varit trovärdigt. De menar också att det inte kan uteslutas att barnens skador kan ha medicinska orsaker. Hovrätten slår fast att utredningen inte är ”tillräckligt robust” för en fällande dom. Åtalet ogillas i samtliga delar och pappan går fri.

LÄS MER: Videon där barnflickan brutalt misshandlar sjuk tvååring skakar världen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset