Den uppiskade stämningen börjar redan märkas av i sociala medier, bland makthavare och opinionsbildare, skriver Jenny Kronman.
Den uppiskade stämningen börjar redan märkas av i sociala medier, bland makthavare och opinionsbildare, skriver Jenny Kronman.

Det sker just nu en skiftning i hur vi pratar om papperslösa som inte får gå obemärkt förbi. Det antyds från både makthavare och medier att de alla är potentiella terrorister, men att få avslag på sin asylansökan har i regel inte någonting med misstanke om brott att göra, skriver Jenny Kronman.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Vi måste prata om hur vi ser på papperslösa människor efter efter det fruktansvärda terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. För det som händer nu är en skiftning som inte får gå obemärkt förbi.

När det spreds i nyheterna att gärningsmannen bakom terrordådet hade fått avslag på sin asylansökan och hade avvikit från att bli utvisad, så kopplade till exempel Svenska Dagbladet i en artikel ihop det med att det finns 12 500 ”avvikna” personer i landet enligt polisen.

LÄS MER: Debatt: Imamen: Vi måste stå tillsammans i kampen mot terrorism

Strax därefter kom uttalandet från Stefan Löfven: ”Om man får avslag måste man åka hem – annars har vi ingen ordnad migration” och ”Vi måste se till att förbättra möjligheten så att avvisningarna verkställs på ett bra sätt”. Inrikesminister Anders Ygeman uttalar sig i samma artikel, att åtgärder för att förbättra återvändandet bland annat är att det skapats 100 nya platser på förvaren och att riktade arbetsplatskontroller ska kunna göras. ”Man ska inte behöva brottsmisstanke för att kunna kontrollera en arbetsplats” citeras Ygeman.

I går twittrade Anna Kinberg Batra att ”Om man inte får vara i Sverige ska man avvisas. Om det hade fungerat som det ska hade 39-åringen inte varit på Drottninggatan i fredags.”
LÄS MER: Rakhmat Akilov, 39, är mannen som misstänks för terrordådet i Stockholm

Jag är rädd att detta bara är början.

Att få avslag på sin asylansökan har i regel inte någonting med misstanke om brott att göra. Det vanliga är att den som får avslag får det på grund av att Migrationsverket anser att de inte har tillräckliga skäl för skydd.
Genom de skärpta asylreglerna är det för få som får stanna här och Sverige har som vi vet lagt sig på en miniminivå i Europa. Vi vet också att många människor inte kan ”återvända” eftersom de anser att risken för förföljelse, krig och fattigdom är så stor att de då hellre ”väljer” ett liv utan rättigheter i Sverige.

Jag är rädd för att den här skiftningen i språket och i hur vi ser på papperslösa människor ska göra vårt samhälle till en ännu kallare plats.
Papperslösa personer i Sverige är en oerhört heterogen grupp, många av dem är barn. Det enda gemensamma dem emellan är att de saknar papper och lever under extremt utsatta förhållanden. Som i alla samhällsgrupper finns både fredliga och våldsbejakande personer. Men nu antyds det alltså från både makthavare och medier att de alla är potentiella terrorister.

Fortsättningen på detta blir en legitimering av ytterligare förföljelse av dessa människor i Sverige och den uppiskade stämningen börjar redan märkas av i sociala medier, bland makthavare och opinionsbildare.

LÄS MER: ”Stöd svenska polisen” får tusentals följare efter attacken – men sidan manipulerar fakta

Ett samhälle där vi drar alla utsatta över en kant är inte det samhället jag vill ha. Jag vill att vi tar tillvara på öppenheten och värmen som vi visat de senaste dagarna att vi har inom oss.
Det finns ingen tvekan om att terrordådet i Stockholm är avskyvärt men det har ingenting att göra med vilken pappersstatus en har och det ger oss inte rätten att peka ut en hel grupp av människor som lika väl som andra hade kunnat bli offer för det fruktansvärda dåd som skett i vår huvudstad.

Jenny Kronman, Stockholm. Socionom och asylrättsaktivist 

Om debattören

• Namn. Jenny Kronman.
• Gör. Socionom och asylrättsaktivist.
• Bor. Stockholm.

LÄS MER: Jag ser inte en kollaps – jag ser möjligheter

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset