Papperslösa rädda för att söka vård Polisens jakt på papperslösa kan göra at färre vågar söka vård.
Papperslösa rädda för att söka vård Polisens jakt på papperslösa kan göra at färre vågar söka vård.

Polisens jakt på papperslösa riskerar att få allvarliga konsekvenser: de vågar inte uppsöka vård. Nu slår en vårdmottagning för papperslösa larm - och Miljöpartiet slår ifrån sig.

Regeringen kräver fler avvisningar av papperslösa. Polisen i Stockholm vaktar vid tunnelbaneuppgångar för att hitta och kunna avvisa personer som lever illegalt i Sverige. Polisens upptrappade jakt gör att papperslösa lever under en allt större rädsla.

På onsdagar kan papperslösa uppsöka Läkare i Världens klinik i Stockholm. Här märks polisens nya satsning tydligt bland dem som söker vård.

– Det finns en stor oro och det pratas mycket om polisens projekt Reva (rättssäkerhet och effektivt verkställighetsarbete, reds. anm), säger Carolina Falk, generalsekreterare på Läkare i Världen. 

Hon berättar om papperslösa som uppsökt "vanliga" vårdcentraler och blivit angivna av dem som arbetar där. 

– Man får inte göra så när man är vårdpersonal. Vanliga medborgare kan ange folk, men man får inte berätta vem som sökt vård, säger Carolina Falk.

I sommar ska vården till papperslösa utökas, enligt överenskommelsen mellan regeringen och Miljöpartiet. Men Carolina Falk ser stor risk att lagen blir helt tandlös.

– Vi möter personer med stor oro. För en stor del av diagnoserna är en hård livssituation en viktig faktor, säger Carolina Falk. 

– Man kan göra mycket för att öka förtroendet för att Sverige vill ge vård till sjuka människor.

Enligt polisen innebär Reva inte några förändringar i gränspolisens yttre verksamhet. Det handlar i stället om att ta bort hinder i den löpande handläggningen av ärendena, så att fler ärenden kan avslutas. 

Miljöpartiet har valt att samarbeta med regeringen om asylpolitiken. Men enligt riksdagsledamot Maria Ferm (mp) ryms gränspolisens agerade inte inom överenskommelsen om asylpolitiken. Polisens agerade att jaga papperslösa i tunnelbanan är enligt henne snudd på rasprofilering.

Kommer den nya vårdlagen göra någon nytta?

– Ja, självklart. Men vi är djupt kritiska till att regeringen vill prioritera utvisningar.

Även om färre papperslösa vågar få till vårdmottagningarna?

– Så länge någon lever som papperslös kommer den oron att finnas. Vi vill att polisens riktlinjer skarpt avråder från att söka efter papperslösa på vårdmottagningar eller skolor, säger hon.

Kommer ni fortsätta samarbetet med regeringen?

– Alla reformer vi har kommit överens om med regeringen går i en mer human riktning. Vi kommer självfallet fortsätta att arbeta för att de humana reformer vi kommit överens om ska genomföras med regeringen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset