Marlene och Spencer Hays tillsammans med Frankrikes president Francois Hollande och kulturminister Audrey Azoulay under ceremonin i Élyséepalatset.
Marlene och Spencer Hays tillsammans med Frankrikes president Francois Hollande och kulturminister Audrey Azoulay under ceremonin i Élyséepalatset.

Det amerikanska paret blev förälskade i konst under en resa till Paris på 70-talet – och har sedan dess byggt upp en egen samling bestående av omkring 600 verk till ett värde av 3,4 miljarder kronor. Nu skänker de klabbet till ett av stadens främsta konstmuseer.

Affärsmannen Spencer Hays och hans hustru Marlene Hays besökte Paris i helgen för den första överlämningen av deras enorma gåva till Musée d'Orsay. Den första donationen omfattar 187 verk från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal, och är värd nära 1,7 miljarder kronor.

I samlingen finns verk av bland andra fransmannen Edgar Degas och italienaren Amedeo Modigliani.

– När vi är borta, kommer vår samling att bli en gåva till det franska folket och till glädje för konstälskare världen över. Men vad som är ännu viktigare för oss är att denna samling är vårt arv, sade Spencer Hays vid en ceremoni i Élyséepalatset i närvaro av president François Hollande.

Det 80-åriga paret, som varit gifta i 60 år, berättar att konstintresset väcktes under deras första resa till Paris 1971. Den konstsamling de då startade växer fortfarande.

Hollande sade att paret inte bara skänkt Frankrike sin samling, utan gjort "kultur tillgängligt för alla".

– Er gärning och donation är hedersam för Frankrike, sade Hollande och delade även ut hederslegionen, en av landets högsta utmärkelser, till paret.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset