Flyktingar tillåts inte nå fram till Australien. Här förs båtmigranter som på öppet hav har räddats, av det norska fartyget högst upp, i mindre båtar till Australiens marinfartyg nederst. Arkivbild.
Flyktingar tillåts inte nå fram till Australien. Här förs båtmigranter som på öppet hav har räddats, av det norska fartyget högst upp, i mindre båtar till Australiens marinfartyg nederst. Arkivbild.

Öriket Nauru kan vara ett Söderhavsparadis. Men det kan också vara ett helvete, skapat av Australien i avskräckande syfte.Amnesty International har tagit sig in i Australiens kontroversiella flyktingläger, och är starkt kritiskt sin rapport.

Australien införde för ett antal år sedan en mycket hård flyktingpolitik, i uttalat syfte att skrämma bort flyende människor som försöker ta sig sjövägen till landet. En grundpoäng är att flyktingsmugglingen aldrig ska nå fram, utan att migranterna ska stoppas på vägen och tas om hand på bland annat Nauru.

"Vi har hårda åtgärder, en del skulle säga grymma åtgärder", sade Malcolm Turnbull, numera Australiens premiärminister, 2014, enligt Amnesty.

"Men faktum är att om man vill stoppa människosmugglingen så måste man vara väldigt, väldigt hård."

Övergrepp och korruption

Resultatet har blivit omfattande hälsoproblem, och enligt flera rapporter en kultur av övergrepp och korruption i lägren.

"Australiens regering har isolerat svaga kvinnor, män och barn på en avlägsen plats som de inte kan lämna, med det specifika syftet att de ska lida. Och lider gör de", säger Anna Neistat vid Amnesty International enligt ett pressmeddelande.

Människorättsorganisationen kallar anläggningarna "ett fängelse under bar himmel". Nästan alla Amnestys utsända har pratat med i lägren har fått psykiska problem av livet där.

"En återvändsgränd"

En del europeiska politiker har under de senaste årens flyktingdebatt pekat på Australien som ett framgångsrikt exempel på avskräckande flyktingpolitik. Men Amnesty säger att den skoningslösa linjen kommer att slå tillbaka.

"Politiken som Australiens regering marknadsför i världen som en framgång är samma som den har erkänt för allmänheten är grym. En politik som gör systematiska övergrepp legitima är en återvändsgränd inte bara för flyktingar – det är en återvändsgränd för Australien", säger Anna Neistat.

"Den har gjort Australien unikt ökänt."

Rick Rycroft/AP
Bild från bygget av flyktinganläggningen på Nauru, i september 2001.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset