Mia Stegmars alter ego heter Arven Latour.
Mia Stegmars alter ego heter Arven Latour.

Bandet Pagan fury hamnade i centrum efter att journalisten Emanuel Karlsten kritiserat SVT:s beslut att ha med bandet i Melodifestivalen, eftersom de är knutna till ett spelföretag. "Vi måste gå i bräschen för ett nytänk", säger sångerskan Mia Stegmar, mer känd som Arven Latour.

Från skejtpunken i Tony Hawk pro skater II till Marshmellos framträdande i “Fortnite”. Musik och spel har länge gått hand i hand och det blir allt vanligare för artister att på ett eller annat sätt samarbeta med spelföretag.

”Ett nytänk”

Pagan fury tog det ett steg längre. De har ett kontrakt med Paradox Interactive, skapare av spel som “Europa universalis” och “Magicka”.

– Det känns som att vi måste gå i bräschen för ett nytänk. Det är dags att representera alla gamers och hitta kopplingen mellan musiken och spelvärlden. Det ligger så mycket i tidens melodi.

LÄS MER: Debatt: Hockeyn är minst lika våldsam som esporten

Sångerskan Mia Stegmar hade tidigare jobbat med låtskrivaren Tobias Gustavsson. Han fick ett jobb på Paradox interactive. Det blev vägen in i spelbranschen för Pagan fury.

– Det blev ett ganska naturligt val eftersom jag och en av låtskrivarna har haft ett långt samarbete sen innan.

Gamingvärlden fortsätter växa och lockar till sig unga som gamla. Mia tror att fler band i framtiden kommer att börja söka sig till spelföretag istället för skivbolag.

– Jag tror att det kommer att bli lite ändring. Det är en sådan stor plattform i dag, gamingvärlden. Jag har själv barn som spelar och ser hur stor plats det här tar i barn, ungdomar och vuxnas liv.

Officiellt band för CK II

Pagan fury har lanserats som det officiella bandet för Crusader kings II. En uppföljare till “Crusader kings” från 2004.

LÄS MER: Ninjas in Pyjamas släpper handbok för att stoppa hatet i spelvärlden

Spelet, som utspelar sig under hög- och senmedeltiden, passade Pagan fury bra, eftersom de själva har byggt upp en fornnordisk historia kring bandet och frontpersonen “Arven Latour”.

– Det är lite som att spela. Man flyr in i en fantasivärld där vad som helst kan hända.

Ställer upp i Melodifestivalen

Bandet ska nu ställa upp i Melodifestivalen, som kanske tilltalar en något bredare publik än den nischade grupp de är vana vid.

Förhoppningen är att kunna representera gamers i den stora musiktävlingen.

– Vi hoppas att kunna öppna upp för möjligheten att visa upp musiken och bandet och vara de som kan gå i framkant för alla gamers och fånga upp den publiken, säger Mia.

LÄS MER: Erik Glanell: Äntligen tar någon tag i esportens skamfläck

Hur publiken kommer att ta emot Pagan fury återstår att se, men själva hoppas de på att kunna fylla den platsen som band som “Lordi” och “Dead by April” tidigare gjort bland schlagerfansen.

– Vi får fylla det facket i år. Vi får försöka fånga upp alla rockers och gamers.


Annons:

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset