Klassisk hotellmat på Park Aveny Café.
Klassisk hotellmat på Park Aveny Café.

Högst upp på Avenyn finns det stiliga vattenhålet för framgångsrika gubbar och tanter. Här finns solbränna i mars, råbiff och räkmackor

Christina Blom

Mandelstekt bergtunga.

Christina Blom

Halstrad pilgrimsmussla med salsiccia, purjolök och mejram.

Kommer ni ihåg att vi diskuterade den cykelburna komposthögen ”hipstern” förra veckan? Subkulturen som häckar i kolonier på lågprisvaruhus som Weekday för att skydda gruppen mot yttre angrepp från mer kommersiella makter. 

Denna vecka kommer ni att slippa dem helt. Vi ska nämligen till Park Aveny Café, den anrika hotellrestaurangen högst upp på Avenyn där hipsterns beteende – alltså att klä sig som en nihilistisk uteliggare eller basist i Augustifamiljen om ni så vill – likställs med den kriminella handlingen tiggeri, varför du omedelbart avlägsnas platsen av polis. 

På Park Aveny Café reciteras ingen lo-fi-inspelning från ett indieband med säte i Masthugget. Här serveras inga öl i plastglas. Här har baren och köket utrustats med resurser för att tillgodose ett klientel som ställer högre krav än billigt vin, barnsliga drömmar och en pinnstol att sitta på. 

Vi pratar om ett internationellt klientel, mer känt som affärsresande, dessa moderna nomader endast beväpnade med handbagage i rostfritt stål, läderinbundna kalendrar och svarta Amex-kort kopplade till gränslösa representationskonton. Park Aveny har ett vackert klientel. De har inga fläckar på kläderna och vet hur man uppför sig. Om det nu inte rör sig om någon apart gäst inackorderad av SVT för att vara med i den olyckliga följetongen ”Debatt”, vill säga.

Men oftast är det en väldigt tilltalande pastellfärgad tavla som målas upp varje kväll på Parks restaurang: män och kvinnor med solbränna i mars, iklädda lammullströjor och stora leenden. Ja, om det skulle finnas en liten Cannes-, Nice- eller Monacofilial i Göteborg (det gör det naturligtvis inte) skulle den ha sin bas på Park Aveny. Club-blazers, cigarr och utsökt utvalda viner. Detta är den framgångsrika gubben och tantens ambassad. 

Men det är inte så fruktansvärt konservativt för det. Visst, du kan fortfarande kasta dig över en råbiff, musslor och räkmackor (varför ska alla hotell i Göteborg servera räkmackor, är det SÅ inkomstbringande?), men mina nya favoriter är grillat kärleksfläsk (70 kronor), mandelstekt bergtunga (255 kronor) och tuppleverterrin med oxsvansragu (120 kronor). Gärna med hinkar av Dagueneau och Larmandier Bernier. Maten har helt enkelt kommit i fatt den alltjämt utmärkta vinlistan. En uppdatering har skett på den klassiska hotellrestaurangen. Jag saluterar den.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset