Det sydkoreanska parlamentet ska rösta om huruvida president Park ska ställas inför riksrätt. Arkivbild.
Det sydkoreanska parlamentet ska rösta om huruvida president Park ska ställas inför riksrätt. Arkivbild.

Nästa vecka kan det sydkoreanska parlamentet rösta om huruvida president Park Geun-Hye ska ställas inför riksrätt. Om så sker blir det första gången på tolv år.

Förslaget om att presidenten ska ställas inför riksrätt måste röstas igenom med två tredjedelars majoritet. Trots att oppositionspartierna har majoritet i parlamentet har de tvekat inför beslutet. Men i veckan sade Kim Moo-Sung, tidigare ledare för Parks Saenuri-parti att presidenten måste ställas inför rätta och att hon brutit mot konstitutionen. Det verkar ha blåst bort osäkerheten hos vissa parlamentsledamöter.

– Vi kommer rösta om förslaget tidigast den 2 december och senast den 9 december, säger Woo Sang-Ho, ledaren för det största oppositionspartiet, till nyhetsbyrån Yonhap.

Misstänkt samarbete

Åklagare sade i helgen att Park misstänks ha samarbetat med sin nära vän Choi Soon-Sil som anklagas för att ha pressat storföretag på donationspengar till en stiftelse som Choi kontrollerade. Park kan därmed bli den första sydkoreanska president som förhörs direkt av åklagare.

Flera av landets största företag är insyltade i skandalen. Åklagare har genomfört räder mot finansdepartementet och två av landets största företag, SK och Lotte. I onsdags fick även Samsung påhälsning av myndigheterna som utreder den korruptionsskandal som omger president Park Geun-Hye.

Donerade mångmiljonbelopp

Åklagarmyndigheten genomsökte de båda företagens huvudkontor för att leta efter dokument kopplade till taxfreeföretag. Både SK och Lotte förlorade förra året flera licenser för att driva taxfreeverksamhet, som främst riktar in sig på kinesiska turister. Företagen hoppas få tillbaka dem inom kort.

SK har donerat en summa motsvarande 87,5 miljoner kronor till stiftelsen som Choi kontrollerade, och Lotte gav 38,5 miljoner.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset