Det har hänt att parkeringsvakten Lisa Holm Ljusberg får kramar av turister: "När man rör sig ute i staden varje dag händer det en del lustiga saker", säger hon.
Det har hänt att parkeringsvakten Lisa Holm Ljusberg får kramar av turister: "När man rör sig ute i staden varje dag händer det en del lustiga saker", säger hon.

Hur undviker man p-boten och hur är det egentligen att vara den som håller koll på hur vi parkerar i city? Vi frågade parkeringsvakten Lisa Holm Ljusberg.

Fick du en p-bot förra året? Då var du inte ensam. Landets kommuner utfärdade nästan 1,5 miljoner parkeringsböter under 2017 vilket var en ökning från året innan.

En av dem som håller koll på Stockholms gator är Lisa Holm Ljusberg, 55, som har jobbat som parkeringsvakt de senaste tio åren. Hon menar att stress och okunskap är två vanliga förklaringar till parkeringsböter men upplever att betalningsmoralen är hög hos bilisterna.

Hur undviker man  att få en p-bot?

– Det bästa tipset jag kan ge är att vara ute i god tid så man slipper stressa. Då hinner man läsa vad det faktiskt står på skyltarna, man slipper chansa och hinner parkera en bit ifrån om det behövs. Om man känner sig osäker kan man alltid fråga oss.

LÄS MER: Busschauffören: Så är du lugn i rusningstrafiken

Hur blir du bemött?

– I 99 procent av fallen är människor trevliga. Tidigare har jag jobbat på Södermalm och nu är jag på Östermalm, och jag tycker att jag blir bra bemött. Alla parkeringsvakter känner dock inte som jag och det är möjligt att det skiljer sig mellan olika områden.

Att parkera fel kan bli en dyr historia.

Vad är den största ­utmaningen med jobbet?

– Det är mycket att ta hänsyn till samtidigt – och det är viktigt hur man själv bemöter människor för att slippa en kontrovers. Även om en bilist har gjort fel ska man hålla en trevlig ton och vara ödmjuk. Det är inte bara vad man säger som spelar roll, utan även hur man säger det.

LÄS MER: Därför blir vi arga när vi kör bil

Lisa trivs med jobbet eftersom hon får vara mycket utomhus och att träffa människor. Hon poängterar att det är ett serviceyrke och tror att man måste vara social för att trivas.

Har du varit med om någon rolig händelse?

– Det har hänt att jag plötsligt stått där med både hundar, små barn och matkassar i händerna när jag hjälpt någon. Eftersom vi inte är civilklädda lägger människor märke till oss – man kan få alla möjliga frågor och det har hänt att jag har fått kramar av turister som jag har guidat rätt. När man rör sig ute i staden varje dag händer det en del lustiga saker.

Böteslista för Stockholms stad

750 kronor om du inte betalar på avgiftsbelagd parkeringsplats.

850 kronor om du parkerar där det inte är tillåtet att parkera.

1 200 kronor om du stannar där det inte är tillåtet att stanna.

Mer detaljerad info hittar du på Stockholms stads hemsida.

Böteslista för Malmö stad

400 kronor – om du inte betalar på avgiftsbelagd parkeringsplats.

600 kronor – om du parkerar där det inte är tillåtet att parkera.

800/1 000 kronor – om du stannar där det inte är tillåtet att stanna.

Mer detaljerad info hittar du på Malmö stads hemsida

Böteslista för Göteborgs stad

600 kronor – om du inte betalat avgiften eller överskridit tillåten parkeringstid.

850 kronor – om du parkerar där det inte är tillåtet att parkera.

1100 kronor – om det råder förbud att stanna på platsen

1100 kronor – om det gäller allvarliga felparkeringar, till exempel plats för rörelsehindrade

Mer detaljerad info hittar du på Göteborgs stads hemsida

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Bil trafik