Överbefälhavaren Michael Bydén snackar lite på Folk och Försvars rikskonferens under måndagen den 9 januari.
Överbefälhavaren Michael Bydén snackar lite på Folk och Försvars rikskonferens under måndagen den 9 januari.

Senaste veckan har de politiska partierna tävlat i hur mycket man tar det svenska försvaret på allvar. Orkar du inte läsa allt som har med pengar och försvar att göra? Frukta inte, det finns en lösning Här är en sammanfattning av bråket punkt för punkt.

Onsdag. Det kommer en mätning.

Aftonbladet har gjort en undersökning. Folk tycker inte längre att Moderaterna är bäst på försvar. Tidigare har borgerliga partier legat högst i frågorna, men så är inte fallet längre. Nu har SD bäst försvarspolitik, enligt mätningen.

Tajmingen på mätningen är så klart inte en slump. Bara några dagar senare inleds konferensen Folk och försvar.

Kort sammanfattat går konferensen ut på att alla som har något att säga och tycka om försvaret samlas på ett hotell i Sälen. Alla har ledigt fram till 12.30 för att hinna med lite skidåkning, och sedan kör man konferens på eftermiddagen. Vissa har på sig fleecetröja, Kungen har en brun kavaj, och sjukt mycket folk twittrar massa under en hashtag. Tänk ett litet Almedalen, fast på vintertid. Med bara försvarsfolk. Som bor på samma hotell. Och åker skidor.

Torsdag. Moderaterna slänger fram en påse pengar.

Dagen efter mätningarna.

Eftersom alla politiker som har med försvarsfrågor att göra är överens om att det inte får gå åt helvete med Sverige så inleds Folk och Försvar-veckan varje år med att politiker vill ge försvaret mer pengar.

I år kommer utspelen en dag efter mätningarna som visade att allianspartierna inte riktigt är med i frågan på samma sätt som tidigare, sambandet mellan utspelet och resultatet i mätningen kan givetvis vara en ren slump.

Först ut i pengapåsekriget år är Moderaterna som i en DN Debatt-artikel smaskar upp en säck på totalt 8,5 miljarder kronor till och med 2020.

Strax därefter Allianskompisen Centerpartiet hakar på. Mer pengar till försvaret är en bra grej, menar centerpartisten Daniel Bäckström. Han vill ha lika mycket pengar som Moderaterna vill ha.

– Det är en rimlig nivå, säger Centerns försvarspolitiska talesperson Daniel Bäckström till Svenska Dagbladet.

KD vill också ha mer pengar och vill ha pengarna redan i år, enligt ett utspel på DN Debatt. Tyvärr gjorde partiet ett strategiskt misstag genom att ta det här redan två dagar tidigare, vilket innebar att knappt någon brydde sig. Hur mycket pengar de vill ta till försvaret är lite oklart, eftersom det inte står i artikeln.

Fredag. Liberalernas Jan Björklund kastar fram en enorm påse pengar.

Nu får det vara nog, menar Jan Björklund och tar ett snack med Dagens Nyheter där han säger att Försvarsmakten måste få massa pengar eftersom Ryssland är läskiga. Jan Björklund vill ge försvaret mycket mer än vad Moderaterna vill göra. Han vill ge försvaret 28,5 miljarder innan 2020 eftersom Sverige behöver nya robotar som kan stoppa ryssen.

— Ryssland aviserar ytterligare omfattande upprustning både kortsiktigt och långsiktigt, säger Jan Björklund till DN.

Det är fortfarande två dagar tills dess att konferensen drar igång.

Söndag. Löfven börjar svinga mot oppositionen

Dags för drama! Statsminister Stefan Löfven tycker att oppositionen spelar bingo med pengar. Bokstavligt talat alltså. ”Anslagsbingo”, kallar Stefan Löfven förslagen från Jan Björklund, Centerpartiet och Moderaterna. ”Oseriöst”, säger Johan Forssell.

 

Måndag: Kungen är här.

 

9/1. Regeringen ger försvaret Björn Von Sydow i stället för mer pengar.

Försvarsminister Peter Hultqvist passar på att prata lite.

— Jag kommer inte att delta i någon offentlig auktion om penningnivåer till försvaret. Det kommer inte att ske. Jag kommer inte att låta mig fösas fram och tillbaka i den typen av debatt, bara så ni vet, säger Hultqvist enligt DI.

I stället för pengar erbjuder partiet sin gamla försvarsminister Björn Von Sydow som ledare för nästa förhandling.

Oppositionen har ännu inte svarat på om Björn Von Sydow är bättre än pengar för försvaret.

Fotnot Alla partier förutom V, SD och L kom överens om mer pengar till försvaret i april 2015. Den uppgörelsen gäller fram till 2020.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset