Sofia Mirjamsdotter – Frilansjournalist, internetnörd och föreläsare

Valet i söndags var valet då Obama-effekten skulle slå igenom också i Sverige. Nu när valrörelsen börjar recenseras är de flesta experter rörande eniga om att de politiska partierna gjort ett dåligt jobb med sociala medier - de har helt enkelt inte förstått.

De använder sociala medier för megafontwittrande, bloggposter som påminner mer om pressmeddelanden än personliga reflektioner och matande av länkar på Facebook.

Mona Sahlins twitterkonto sköts av någon annan än henne själv, Maria Wetterstrand har slutat blogga och Fredrik Reinfeldt lyser med sin totala frånvaro.

Men politik är inte bara partier och framförallt väldigt mycket mer än partiledare, och jag hävdar att sociala medier haft stor betydelse i årets valrörelse, även om partiernas egna insatser varit klena.

Därför att sociala medier inte handlar om hierarikier, sociala medier bygger på användarna, och användarna har diskuterat politik.

Användarna - nätmedborgarna - har kommenterat tevedebatter, debattartiklar och nyhetsrapportering. De har diskuterat, argumenterat och kampanjat för sin sida, sitt parti, sina åsikter. Nätborgarna har oavsett ledarnas närvaro agerat ambassadörer för partierna.

Och det är just så sociala medier fungerar, även om partierna i många fall gått miste om chansen att fånga upp, utveckla och ta tillvara de frågeställningar, den kritik och den levande diskussionen om politik som ständigt pågår i olika forum på nätet.

Enkla statusmeddelanden
på Facebook har lett till långa i vissa fall djupa diskussioner om politik, på Twitter får vacklande osäkra väljare snabbt ta del av argument från flera sidor i valrörelsen och via initierade, fördjupande bloggposter från både kända opinionsbildare och mindre kända bloggare som tycker saker sprids argument för den ena eller andra sidan i valet.

Så även om partiernas egna organisationer inte riktigt hamnat rätt i de sociala medierna är jag övertygad om att många av rösterna i årets val har påverkats av och till och med avgjorts av samtalet på nätet.

Och om politikerna börjar redan idag har de nu fyra år på sig att göra om och göra rätt till nästa val. För samtalet pågår ständigt och relationer på nätet är inget som kan krystas fram när det är fyra veckor kvar till val.

+ Röyksopps nya album Senior. Tillbaka till soundet från Melody A.M.
– Barn som blir stora och flyttar hemifrån.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset