Flera av partiledarna reagerade i sociala medier efter beskedet att Vänsterpartiet släpper fram Stefan Löfven och att statsministeromröstningen sker på fredag. "Jag är orolig för Sverige, skrev Ebba Busch Thor.

I inlägget om omröstningen på fredag valde Stefan Löfven (S) att lyfta fram bland annat tillgänglig sjukvård, fler poliser, investeringar för klimatet och studiero i skolan.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Talmannen har nu nominerat mig till statsminister. Riksdagens omröstning sker på fredag morgon. Nu har mer än fyra månader passerat sedan riksdagsvalet. Det har varit en unikt lång regeringsbildning. Att den nu kan gå mot sitt slut är bra. Om jag blir vald av riksdagen till statsminister kommer utgångspunkten för arbetet att vara Januariavtalet, den överenskommelse som förhandlats fram och godkänts av Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet de gröna och Socialdemokraterna. Det finns många problem och utmaningar att ta itu med: – Sjukvården behöver bli mer tillgänglig. Välfärden behöver mer resurser. – Tryggheten för vanligt folk behöver öka med fler poliser och en högre kapacitet hos det militära försvaret. – Investeringar krävs för klimatomställningen och för att hela landet inte bara ska leva, utan också ska kunna växa. – Skolan behöver stärkas med större likvärdighet och fokus på kunskap och studiero. Våra förutsättningar att möta utmaningarna är goda. Vi har en stark arbetsmarknad och överskott i statens finanser. Nu har vi också en parlamentarisk grund som kan ge en handlingskraftig regering för Sverige.

Ett inlägg delat av Stefan Löfven (@stefanlofven)

LÄS MER: 129 dagar och 6 samtal med kungen – regeringsbildningen i siffror

Ulf Kristersson (M) hävdade att Vänsterpartiet nu fått ”vetorätt” över den överenskommelse som S, MP, L och C slutit.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

När jag för drygt ett år sedan tillträdde som partiledare sa jag att Moderaterna ska vara ett parti för hoppfulla. Vi är sedan decennier Sveriges viktigaste politiska kraft för frigörelse, självständighet och egenmakt. Efter dagens besked i regeringsfrågan så har Sverige fått ett nytt politiskt landskap på nationell nivå. Centerpartiet och Liberalerna blir nu stödpartier till en vänsterregering. Gemensamt gav man Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vetorätt över regeringsbildningen och den överenskommelse som S, MP, C och L har slutit. Om detta nu blir resultatet på fredag kommer Moderaterna bli samlingspunkten för den borgerliga opposition som både vill ha borgerlig politik och en borgerlig regering.

Ett inlägg delat av Ulf Kristersson (@kristerssonulf)

Ebba Busch Thor lade på onsdagen ut ett långt inlägg på Instagram där hon kallade det som hänt för en ”ohelig allians”. ”Risken är stor att vårt land tappar fotfästet,” skrev Ebba Busch Thor.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Vi har fått en ohelig allians. En ohelig allians som sträcker sig från Vänsterpartiet till Centerpartiet och Liberalerna. För i praktiken har Stefan Löfven varit mäklare i en fempartsuppgörelse. . Löften om att Vänsterpartiet inte skulle få något inflytande har visat sig vara falska. Jonas Sjöstedt har en tilläggsöverenskommelse med Socialdemokraterna. Detta bara dagar efter att Jan Björklund och Annie Lööf bedyrat att Vänsterpartiet inte skulle få något inflytande. Antingen så har Centerpartiet och Liberalerna blivit lurade eller så har de lurat sina medlemmar. . Jag är orolig för Sverige. Denna nya oheliga allians som ser ut kommer att regera Sverige har ingen gemensam inriktning eller mål. Deras överenskommelse har i praktiken redan brustit. De 73 punkter de gjort upp om drar dessutom i olika riktning. Risken är stor att vårt land tappar fotfästet. . Vi kommer att fortsätta att vara en del av den borgerliga oppositionen mot Stefan Löfven och verka för ett maktskifte. Vill du engagera dig och bli en del av den kristdemokratiska oppositionen? Se länk i bio för info om hur du kan engagera dig.

Ett inlägg delat av Ebba Busch Thor (@buschebba)

LÄS MER: M och KD:s ilska: L och C är lurade

Annie Lööf (C) tryckte i ett inlägg på Instagram på att överenskommelsen som gjorts mellan S, MP, C och L ligger fast och lyfte fram att Centerpartiet gjort en positionsförflyttning där andra partier varit ”fastlåsta”.

 

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Valet 2018 var ett värderingsval. Centerpartiet gick till val på att stå upp för medmänsklighet, jämställdhet och tolerans. Vi tog strid mot främlingsfientlighet, misstro och slutenhet. Med denna överenskommelse i mitten av svensk politik står vi fast vid våra värderingar, vi får igenom rejält med liberal centerpolitik, samtidigt som vi kan få en fungerande regering på plats. Under fyra månaders tid har det varit låsningar i regeringsfrågan. När andra har suttit kvar, fastlåsta i sina positioner, har Centerpartiets ansvarstagande bytt låsningar till lösningar. Vi kommer vara en liberal motor för att göra Sverige bättre, ett liberalt oppositionsparti som genom att ta ansvar och samarbeta om budget gör att varken SD eller V får inflytande över den politiska inriktningen. De fyra partierna i överenskommelsen har tillräckligt med mandat för att få igenom budget och lagförslag på egen hand. Överenskommelsen ligger fast och ska genomföras. Regeringen måste varje år, budget för budget, förtjäna Centerpartiets förnyade förtroende. Det är ingen fribiljett till regeringsmakten för Socialdemokraterna – utan förutsättningen är att vår liberala reformagenda för företagen, miljön, integrationen, valfriheten, landsbygden och medmänskligheten ska genomföras.

Ett inlägg delat av Annie Lööf (@annie_loof)

Huvudpersonen i dramatiken under onsdagen, Jonas Sjöstedt (V) förtydligade dagens ställningstaganden i ett kort inlägg på Facebook som länkade till ett debattinlägg i Aftonbladet.

LÄS MER: Ledarskribenter: Stefan Löfven blir statsminister

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset