Klockan 5 eller klockan 3? I dag ligger frågan om Göteborgskrogarnas framtid på kommun-styrelsens bord. Där stannar frågan tills S har bestämt sig – och därmed avgjort den. Men när frågan kommer till kommunfullmäktige kan resultatet – ovanligt nog – bli ett helt annat.

Det blir inget beslut i den infekterade frågan om krogarnas öppettider på dagens möte. S har som enda parti inte bestämt sig i frågan – och kommer ta god tid på sig.

– Jag vet vad jag tycker, men vi behöver prata ihop oss i vår fullmäktigegrupp och vårt parti. Vi får åtminstone sätta oss ett par gånger till, säger Anna Johansson (S), kommunalråd och ordförande för S Göteborg.

Är det rimligt att tro att det kommer upp i kommunfullmäktige före sommaren?

– Ja, det skulle jag nog säga, men det är inte helt säkert. 

Och när S har bestämt sig är frågan också, i princip, avgjord. Med sina 25 ledamöter i kommunfullmäktige dit frågan till slut kommer kan S kunna tippa frågan åt det håll partiet önskar. 

Detta förutsätter dock att partierna låter piskan vina och att ledamöter med avvikande åsikter rättar in sig i ledet. Något som inte alls är självklart. 

– Det är ovanligt att kommunfullmäktige röstar annorlunda än kommunstyrelsen, men alkohol är en fråga som skär genom partierna. Det har med moral att göra, och en syn på hur vi ska leva våra liv, säger David Karlsson, kommunforskare vid GU.

Han berättar att det i just samvetsfrågor ibland kan finnas ett utrymme för att låta ledamöter rösta efter eget huvud.

Anna Johansson, väntar ni er att S ledamöter följer partilinjen?

– Ja, det utgår jag ifrån. Vi pratar ihop oss, och ibland innebär det att några får vika ner sig, och       ibland att vi kompromissar. 

Även flera av de övriga partierna har ledamöter med åsikter som avviker från partiets linje. FP:s Lennart Duell är en, MP:s Emmali Jansson en annan.

Kia Andreasson (MP), kommunalråd, utesluter inte att enskilda ledamöter kan få rösta annorlunda.

– Vi brukar vara rätt generösa, men vi får se hur ställningarna är när det blir skarpt läge. Skulle det kunna fälla förslaget så är det tveksamt, säger hon.

Emmali Jansson, om det skulle hänga på din röst, blir pressen större från partiledningen att rösta enligt partilinjen?

– Ingen aning, än så länge har jag inte känt någon press någonstans ifrån. Jag vet vad jag tycker, det är jag övertygad om. Sedan vet jag inte hur jag lägger min röst. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset