Weekendspecial: Metro RESOR listar adresserna för dygnets alla timmar.

Möhippa, svensexa eller festresa med kompisgänget? Irländare har festfixeri i blodet. Vardag som helg bjuds det in till party i staden som (på riktigt) aldrig sover. Måndag eftermiddag, det är sol och vår i luften –fest. Tisdagslunchen blir extra festlig med kollegorna –bärs. Onsdag, torsdag och fredag är en enda lång förfest till helgens fest. Och så håller det på så där. Dublinborna verkar helt enkelt ha för roligt för att inte kalla livet en fest.

När jag besökte Dublin nyligen var förväntningarna höga på publivet. Visst är det en utbredd pubkultur som innehåller alla de trallvänliga delar som tagit fenomenet till världens alla hörn. Däremot hade jag inte förväntat mig lika stort utbud när det kommer till mat, cocktails och sofistikerad shopping. Den irländska huvudstaden är som ett Minilondon och har en finstämd balans mellan nytt och gammalt, traditionsbundet och trendsättande.

En lyckad weekend handlar mycket om att känna till rätt adresser och därför har vi skannat stan och listat vattenhålen och nöjesutbudet som gör hela dygnet till ett kalas.

09:00
Campus-romantik

Trinity College ÄR Dublin. Få andra universitet har på samma sätt satt så tydlig prägel på sin stad. Här i kvarteren College Green, mitt i stan, ligger ett av Europas charmigaste campus-områden. Starta dagen här med en take away-latte och vandra runt bland 1500-talsbyggnader som skvallrar om århundraden av studentliv. The Old Library är inte så mossigt som det låter utan kan vara det närmaste du kan komma en Harry Potter-scen på riktigt.

METRORESOR

11:00
Panoramabrunch

Vi tar hissen högst upp på The Dean och kliver in i sorliga restaurangen Sophie’s. Kolhydratladda med en Full Irish Breakfast och njut av utsikten över huvudstadens takåsar. På Sophie’s, som även är poppis om kvällarna, är det lätt att smittas av kalasvibbarna redan under förmiddagen.

METRORESOR

12:00
Glöm sightseeing – ät!

Fab Food Trail har man förstått vad som verkligen lockar oss helgfirare till Dublin, mat och dryck. På en handfull stopp får du tillsammans med en guide och en liten skara människor smaka av staden. Detta är ett genuint och lekfullt sätt att upptäcka små, och för en turist osynliga, gömställen med irländska specialiteter.

13:00
Shopping

Ingen fest utan en ny party-outfit. Missa därför inte stans tre modeikoner. På vackra Powers Court har ett gammalt townhouse (tänk mer herrgård) byggts om till en galleria. Här hittar du också färgstarka designern Jennifer Rothwell, som med sina irländska influenser skapar mode för landets kändiselit. Mer design i den övre skalan hittar du annars på varuhuset Brown Thomas.

METRORESOR

15:00
Öl på muséet

Ta del av nationaldryckens historia på Guiness, en lekplats för öldrickare i alla åldrar. Hela byggnaden är formad som ett ölglas, vad annars, och själva utställningen slingrar sig upp från markplan till panoramabaren högst upp. Väl framme belönas alla museibesökare med ett väl kylt glas… precis, öl.

17:00
De unga och framgångsrika

I området Docklands har gamla, slitna hamnkvarter förvandlats till Dublins mest eklektiska stadsdel. Och det syns på klientelet på snygga hotellet The Marker. Med Facebooks och Googles huvudkvarter runt hörnet har behovet av boende, mat och dryck i toppklass trissats upp. Stilren design, välutrustat spa och en välsorterad takbar är bara några av anledningarna till att bo på The Marker. Vår kväll började just här, på uteterrassen med två flotta Vodka Martinis.

DUBLIN

19:00
Rått är gott

På stjärnkocken Dylan McGraths omtalade Raw blandar han asiatisk matfilosofi med inhemska rätter. Här uppe på tredje våningen ovanför hans mer legendariska restaurang Rustic Stone är klientelet lite hippare och maten lite råare.

Ovanför matbutiken
Ovanför den selektiva matbutiken Fallon & Byrne, gömmer sig den populära restaurangen med samma namn. Balans verkar vara nyckelordet – smart men inte elegant, vällagat men inte pretentiöst. Det märks att de flesta här är stammisar.

Selektiva burgare
I det bartäta område kring Wexford Street och Camden Street kan en kvalitetsburgare sitta fint mellan barbesöken. På Bunsen har stans hamburgertrend satt sina smarriga spår. Alltifrån bröd, kött och tillbehör är noggrant utvalda för bästa smakupplevelse.

DUBLIN

21:00
3 x Cocktails

Peruke & Periwig
Sofistikerade cocktails serveras till en välklädd publik i hemma hos-miljö.

Fade Street Social
De festglada Dublinborna börjar sin cocktail-runda på mingelvänliga Fade Street Social.

Vintage Cocktail Club
Tailor made cocktails serveras med annorlunda ingredienser. Lite busigt, väldigt retro.

Midnatt
3 x Dans/Bar

37 Dawsonstreet
Livligt, trångt, välklätt och dekadent på en av stans snyggaste danshak.

Temple Bar
De legendariska pubkvarteren som lockar studenter, ölälskare, turister och andra som läst Lonely Planet. Klyschigt? Ja visst. Festvibbar? På topp.

Café en Seine
Stort, pratvänligt och glossigt är det här mitt i hjärtat av bartäta Dawson Street. Men som det mesta i stan, alltid lika avslappnat.

DUBLIN

03:00
Hipstern & hotellet

Smarta hotell är den nya snackisen. Hotell som är sociala mötesplatser, lobbyutrymme som förvandlas till dansgolv. The Dean uppfyller alla sådana krav och oavsett vilken tid på dygnet du trillar in så är det alltid lika festlig stämning i lokalen.

METRORESOR

Så tar du dig hit:

SAS flyger non-stop Stockholm-Dublin och Köpenhamn-Dublin flera gånger i veckan.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset