Resenärer ombord på ett pendeltåg dit de evakuerats från Uppsalapendeln, utan mat och vatten.
Resenärer ombord på ett pendeltåg dit de evakuerats från Uppsalapendeln, utan mat och vatten.

Fyra timmar utan värme, mat, vatten eller tillgång till toalett. ”Till slut bröt passagerarna upp dörrarna och fick applåder från resten av oss,” berättar Nina Rapp som var en av dem som drabbades av stoppet.

Amanda Billner/TT

Tågen mellan Stockholm och Uppsala stod stilla i flera timmar under kvällen på grund av en nedriven ledning. I fyra timmar satt Nina Rapp och de övriga cirka 500 passagerarna stilla på ett pendeltåg mellan Rosersberg och Märsta.

– På tåget fanns barn, gamla, sjuka och vi var utan mat, dryck, filtar eller tillgång till toalett, berättar Nina Rapp.

Hon beskriver stämningen bland passagerarna som väldigt upprörd.

– Speciellt med tanke på att SL:s personal i flera timmar meddelade ”att snart ska vi åka”.

Passagerarna upplevde också att SL-personalen var väldigt otrevliga och ohjälpsamma.

– När de hade meddelat att det var säkert att gå på spåret var det till slut några småkillar som bröt upp dörrarna till tåget för folk höll på att kissa på sig. SL-personalen skrek argt efter dem, men vi andra applåderade deras gärning och gav oss ut i friheten.

SL hade lovat bussar från det stillastående tåget men några sådana såg Nina inte till.

– Eller jo, de hade en buss för 30 personer.

Nina Rapp säger nu att hon aldrig mer kommer åka med SL.

– Det här var droppen. Aldrig mera SL. Det hade varit en sak om de hade visat någon välvilja, sagt förlåt eller försökt fixa mat, vatten eller släppt ut oss när det var säkert. Men det här var bara hemskt rakt igenom.

Det var från ett stillastående SJ-tåg som hundratals passagerare fick komma över till ett pendeltåg och vänta, ett tåg som man hoppades skulle kunna komma iväg tidigare, enligt SL:s pressjour. Men operatören Stockholmståg fick vänta längre än beräknat på klartecken från Trafikverket.

– Vi trodde att tåget skulle få köra iväg tidigare. Exakt varför det inte blev så vet vi inte ännu, säger Henrik Palmér på SJ:s pressjour till Metro klockan halv tolv på torsdagskvällen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset