Västtrafik ansvarar för kollektivtrafik med bland annat spårvagnar, bussar och tåg i Göteborg och Västsverige. Arkivbild.
Västtrafik ansvarar för kollektivtrafik med bland annat spårvagnar, bussar och tåg i Göteborg och Västsverige. Arkivbild.

Från och med nu kan kollektivtrafikpersonal i Göteborg och Västsverige filma passagerare. Det är Västtrafik som gör ett test, och låter tio biljettkontrollanter och tio tågvärdar bära en kamera på bröstet, skriver Göteborgs-Posten. Kameran får bara slås på om en resenär blir våldsam eller hotfull. Personalen kan ha en tuff arbetsmiljö och kamerorna kan skapa större trygghet för dem och resenärerna, anser Västtrafik.

Kameran fungerar så att när den trycks i gång har den redan sparat från 30 sekunder bakåt, något som "kan vara bra för att efter en svår situation kunna bedöma vad som ledde fram till situationen", säger Jens Holmberg, informatör på Västtrafik.

Enligt honom är Västtrafik först i Sverige med att testa den här tekniken inom kollektivtrafik. Eftersom kamerorna bara används av personal som arbetar på fordon där det redan finns fasta övervakningskameror har Västtrafik inte ansökt om något särskilt tillstånd. Efter en månad ska testet utvärderas för en eventuell fortsättning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset