46 000 personer är just nu skyldiga Västra Götaland pengar.
46 000 personer är just nu skyldiga Västra Götaland pengar.

Patienter i Västra Götaland har låtit bli att betala patientavgifter för mångmiljonbelopp de senaste åren. Pengar som hade räckt till många nya sjuksköterskor.

Tusentals patienter i Västra Götaland betalar inte för sig  när de besöker vårdcentralen eller ligger inne på sjukhus – varje år.

Just nu är drygt 46 000 patienter skyldiga regionen totalt 107 miljoner kronor. Av den summan är 92 miljoner kronor räkningar som inte har betalats, resten är räntor och inkassokostnader. Om patienterna betalat sina skulder till den offentliga sjukvården hade det räckt till kostnaderna för 250 sjuksköterskors löner i ett år.

– Det är mycket pengar. En hel del personer återkommer hos oss. Men vi nekar inte vård för att de har skuld, säger Anders Kindberg, sektionschef på Västra Götalands avdelning för patientfakturor.

Västra Götalandsregionen sänder också allt fler patienter som inte har gjort rätt för sig till inkasso. Hittills i år har 58 700 ärenden sänds vidare, det är 1 500 fler än vid motsvarande tidpunkt förra året och 2 400 fler än året före.

Men enligt Anders Kindberg beror inte det på en hårdare policy, utan på att avdelningen har fått fler uppdrag att fakturera. Samtidigt som det är fler patienter som väljer att betala med faktura, i stället för kontant.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset