Bilden har inget med artikeln att göra.
Bilden har inget med artikeln att göra.

Det är inte olagligt att utföra estetiska ingrepp – trots att man inte är legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal. Emma, 27, fick sina bröst förstörda hos en läkare som saknar specialistkompetens i plastikkirurgi. ”Jag har tappat all tillit till skönhetskirurgin”, säger hon.

– I princip kan vem som helst bedriva hälso- och sjukvård, det är bara vissa begränsningar som gäller enligt patientsäkerhetslagen, säger Anders Alexandersson, jurist på Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Estetiska behandlingar omfattas nämligen inte av hälso- och sjukvårdslagen. Därför uppkommer svåra gränsdragningar när det gäller Ivo:s behörighet att utöva tillsyn.

►LÄS MER: Line, 46, var på skräckkliniken: "Låg på en slaktarbänk"

Emma, 27, har i över ett halvår drivit en Ivo-anmälan mot en kirurg som gjorde en bröstförstoring utan narkos. Ärendet utreds fortfarande. Ingreppet var oerhört smärtsamt och resultatet blev enorma ojämna silikonbröst som sitter olika högt med tydliga ärr på revbenen. Kirurgen saknar specialistkompetens i plastikkirurgi och är sedan tidigare Ivo-anmäld flera gånger, men Emma tog det som en självklarhet att en klinik som utför estetiska ingrepp – också har utbildning för det.

– Nu har jag tappat all tillit till skönhetskirurgin. Att Ivo är den enda instansen som man kan vända sig till om man inte blir vårdad enligt patientsäkerhetslagen är inte hållbart. De berättade för mig att det kan ta uppemot två år innan själva utredningen är klar. Hur många offer ska behövas för att detta ärende ska tas på allvar, prioriteras och göras någonting åt?

►LÄS MER: Skräckkliniken förstörde Emelies kropp: "Kände hur de skar"

Enligt Marie Brandvold, enhetschef på Ivo, ligger handläggningstiderna för enskilda klagomål på 4-5 månader. Men beroende på fallets natur kan det längre tid.

– Om vi konstaterar att fallet är allvarligt och behöver följas upp gör vi ett tillsynsärende och granskar läkarens kompetens. Men det är ingen omedelbar handläggning, det tar sin tid, säger hon.

Anders Alexandersson menar att det är svårt att stoppa en oseriös klinik och kirurg. Även om kirurgen blir av med sin läkarlegitimation kan den fortfarande stå kvar som aktiebolagsägare och hyra in personal.

– Som patient kan man utöver att Ivo-anmäla, försöka att åtala läkaren för vållande av kroppsskada eller misshandel hos polisen. Du kan även stämma personen civilrättsligt och anmäla hos konsumentverket om du anser att du inte fick den tjänst som du blev utlovad. Men det kräver att du har kraft, ork och tillgång till duktiga juridiska rådgivare, säger han.

► LÄS MER: Elisabet, 46, opererade brösten på skandalkliniken: "Skrek och ville därifrån"

Läkaren: Inför körkort för kirurger

I dag saknas system för kvalitetskontroller av hantverksskickligheten och det görs inga praktiska prov under upplärningen av nya kirurger, därför behövs det körkort för kirurger, menar Margareta Berg, överläkare i ortopedisk kirurgi.

Under specialisttjänstgöringen i läkarutbildningen får kirurger lära sig att operera under fem år utan att genomgå några tester som visar hur skickliga de är. 

– För mig är det en självklarhet att man har ett praktiskt prov som kontrollerar hur utvecklingen sker. Uppträningen kan ta olika tid för olika individer, säger Margareta Berg. 

►LÄS MER: Läkarexamen på falska meriter vanlig bluff 

Sedan fem år tillbaka driver det svenska projektet Surgicon frågan  om internationella körkort för kirurger. Syftet är att kvalitetssäkra kirurgin i Sverige och internationellt och göra det lättare för Socialstyrelsen att validera kunskapen hos kirurger med utländsk legitimation. 

– Vi har en brist i utbildningen i dag och med det här projektet hoppas vi kunna stärka kvalitetskontrollerna, säger Margareta Berg. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset