Patienterna som är skyldiga vården mångmiljonbelopp
Patienterna som är skyldiga vården mångmiljonbelopp

Patienter i Skåne är skyldiga vården 43 miljoner kronor sedan 2011. Pengar som skulle ha kunnat användas till fler anställda i en redan ansträngd sjukhusekonomi.

Skånes universitetssjukhus tvingas i år att spara in 450 miljoner kronor. Anställningsstopp har införts under hösten och tjänster försvinner. Samtidigt låter vissa patienter bli att betala för sig när de går till läkare. Ärendet skickas då till inkasso. 

– Inkasso drar inte in så mycket tyvärr. Det bästa sättet att få in pengar är kontantbetalning på plats. Men i och med säkerhetsrisken med kontanthantering vill verksamheten gärna fakturera, dessutom har många patienter inte pengar att betala med, säger Anita Olsson, enhetschefen för Patient- och Ekonomiservice i Region Skåne.

Sedan 2010 fungerar inbetalningssystemet så att patienten har minst 60 dagar på sig att betala sin avgift efter att en första faktura skickats ut, innan inkassobolaget kopplas in. 

Även om patientavgiften inte blivit betald finns ingen risk för att bli nekad sjukvård, till skillnad från andra skulder som har direkta konsekvenser. Något som Anita Olsson tror kan ligga bakom att vissa inte betalar. 

– Många patienter tillhör gruppen arbetslösa, lågavlönade personer och personer med låga pensioner, säger hon.

 

Fotnot: Ett vanligt läkarbesök kostar 300 kronor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset