Italienska barn får automatiskt faderns efternamn. Nu har författningsdomstolen beslutat att regeln är olaglig. Arkivbild.
Italienska barn får automatiskt faderns efternamn. Nu har författningsdomstolen beslutat att regeln är olaglig. Arkivbild.

Den regel i Italien som innebär att barn till gifta par automatiskt får faderns efternamn, oavsett vad föräldrarna tycker, är olaglig, enligt en dom från landets författningsdomstol.

Domen välkomnas som en milstolpe av aktivister som länge bekämpat regelverk och traditioner som man anser bygger på förlegade patriarkala föreställningar.

"Domstolen har konstaterat att de regler om automatisk tilldelning av faderns efternamn till legitima barn, när föräldrarna motsätter sig det, är rättsvidriga", heter det i domen från författningsdomstolen.

Det fall som domstolen hade att ta ställning till rörde ett italienskt-brasilianskt par som ville ge sin son båda sina efternamn, vilket är traditionellt bland annat i Spanien i och stora delar av Sydamerika. Det är också mer och mer vanligt längre norrut i Europa och i Nordamerika.

Att inte tillåta sonen att ha sin mors efternamn, bredvid faderns, bryter mot principen om jämställdhet mellan könen, enligt parets advokat.

Domstolen gick inte omedelbart ut med bakgrunden till domen. Det gör att det oklart om fallet ska innebära grundlinjen dubbla efternamn eller om det bara ska gå att välja mellan föräldrarnas efternamn.

Aktivister betonar vikten av ett tydligt regelverk efter årtionden av reformovilja. Det första förslaget om att barn ska kunna få sin mors efternamn gjordes i landet redan för 40 år sedan.

– Senaten har inte längre någon ursäkt för att inte avskaffa denna anakronism och ge kvinnor rätt i den här frågan, säger Fabrizia Giuliani, politiker inom PD (Demokratiska partiet).

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset