Jag ska berätta en sak för er som kanske kommer som en chock: Kvinnor blir trakasserade exakt överallt, skriver Evyn Redar.
Jag ska berätta en sak för er som kanske kommer som en chock: Kvinnor blir trakasserade exakt överallt, skriver Evyn Redar.

Det är alltid samma story. Någon gör en granskning i en förort och plötsligt inser alla att kvinnor blir trakasserade i vårt samhälle. Plötsligt vill alla stå upp för kvinnornas rättigheter. Eller nej inte alla kvinnors rättigheter så klart, bara förortkvinnornas, skriver Evyn Redar.

Fem minuter in i ”Kalla faktas” avsnitt om moralpoliserna i förorten stängde jag av programmet. Inte för att jag medvetet vill blunda för storyn, utan mest för att jag verkligen inte orkade. Det var min första lediga dag på länge. De senaste veckorna har jag åkt runt och föreläst om stora problem vi har världen. Men också problem vi har här, i Sverige. Ibland behöver man en paus ifrån det. En paus ifrån att dagligen påminnas om en värld fylld av orättvisor.

Eftersom jag valde att inte kolla på programmet kan jag inte kommentera det. Det lilla jag hann se handlade om kvinnor som vittnar om stora konsekvenser för att de bland annat kanske bor ensamma utan man eller har på sig för korta kläder en varm dag.

LÄS MER: Här är det lagligt att mörda din otrogna fru – länder som diskriminerar kvinnor

Som ensam boende tjej i Husby är min bild så långt ifrån detta man bara kan komma. Jag trivs, jag känner mig trygg och jag tänker aldrig en extra gång när jag bestämmer för vad jag ska ha på mig. Men det är min bild. Jag kommer aldrig förneka att det finns kvinnor i Järvaområdet som upplever det annorlunda. Även om jag känner mig trygg här så vet jag att det finns stora problem i hur mycket tjejer egentligen får ta plats. Många av fritidsgårdarna är killdominerande och bara en sådan sak visar på brister. Att det hänger mycket killar i centrum kan också skapa en otrygg känsla för många som kanske känner sig hotade av killar i gäng. Även om jag själv inte kan vittna om det så blir jag inte chockad när kvinnor berättar om hur kränkande ord slängs mot dem när de går förbi. Jag blundar inte för det här, jag kommer aldrig blunda för det här.

Men vad som ändå gör mig förvånad är responsen på programmet i sociala medier. Jag läser hur personer är ”djupt chockade” över att det här pågår. Folk som i panik undrar hur detta ens kunnat starta. Och allt jag känner är: Vem är du och varför vaknade du i går? Det är alltid samma story. Något mediebolag gör en granskning i en förort och plötsligt inser alla att kvinnor blir trakasserade i vårt samhälle. Plötsligt vill alla stå upp för kvinnornas rättigheter. Eller nej, inte alla kvinnors rättigheter så klart, bara förortkvinnornas.

LÄS MER: Evyn Redar: Andra sidan är bara andra sidan så länge du inte är där

Jag ska berätta en sak för er som kanske kommer som en chock: Kvinnor blir trakasserade exakt överallt.

”VA NEJ ÄR DET SANT!?”, kanske ni tänker.

Ja, det är tyvärr jättesant. Förlåt för att jag spräcker er bubbla men exakt överallt i den här världen är otrygg plats för en kvinna. Att möta killar i gäng är alltid hotfullt för en kvinna, spelar ingen roll var man är. På klubben, inne i stan, på gymmet, på arbetsplatsen, i skolan, i kollektivtrafiken – överallt.

För några år sen tog Nationellt centrum för kvinnofrid fram siffror på att var femte vuxna kvinna i Sverige någon gång i sitt liv utsatts för allvarligt sexuellt våld. Tror ni att alla de kvinnorna bor i Husby eller? Det finns till och med film på hur politiker kallar kvinnor för ”hora” och ni är chockade över att det sägs saker i orten?

Det här är inte ett förortsproblem, det är ett mansproblem. Patriarkatet skapades inte i Järva.

+ Cassandra Klatzkow – kroppsaktivist och gudinna
– Alla manliga fakefeminister som enbart står upp för kvinnors rätt när de ger dem chans att kunna uttrycka sin rasism eller sitt klasshat.

LÄS MER: Evyn Redar: Vi måste få de unga att förstå hur viktiga de är

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset