Vikingar brukade begravas tillsammans med sina vapen. I avsaknad av ett sådant skickades Patrics aska ut tillsammans med en stor bit kexchoklad.
Vikingar brukade begravas tillsammans med sina vapen. I avsaknad av ett sådant skickades Patrics aska ut tillsammans med en stor bit kexchoklad.

Svenske Patric Salo har skickats till Valhalla. Hans sista önskan var att få begravas på klassiskt vikingavis och att få sin aska smidd till en hammare, skriver Independent.

En liten träbåt prydd med kexchoklad blev 35-åriga Patric Salos sista viloplats. Båten sattes i eld innan den skickades ut över en irländsk sjö vari den sjönk. Efter den uråldriga begravningstraditionen, som troligtvis inte utförts på Ireland sedan 1100-talet, var det dags att uppfylla Patric Salos andra önskan, skriver Independent.

Resten av hans aska skickades till en smedja i staden Cappamore där smeden Eric O’Neill använde sig av en antik metod från Damaskus. Den går ut på att olika metaller binds samma med hjälp av aska eller sand. Slutresultat blev en autentisk svensk vikingahammare.

LÄS MER: Spred moderns aska vid sommarstuga – får böta

Patric Salo dog i december förra året efter att plötsligt drabbats av lungemboli, det vill säga blodpropp i lungorna, samtidigt som han höll på att tillfriskna från koloncancer. Den hastiga bortgången kom som en chock för hans familj och för flickvännen Jenny Gilleece.

Det var Jenny Gilleece som såg till att pojkvännens sista önskningar gick i uppfyllelse. När hon fick se den färdiga hammaren blev hon chockad.

– Jag visste inte vad jag skulle säga. Vanligtvis brukar folk förvara askan i en urna och ställa upp den på en hylla. Men att ställa upp på Patric på en hylla kändes inte rätt. Han skulle snabbt bli uttråkad, säger hon till Independent.

LÄS MER: Tog med makens aska till mobilbutiken – vägrade säga upp hans abonnemang

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om begravning