Till vänster: Patrik på matmarknad i staden Kota Kinabalu på Borneo i Malaysia. Till höger: Patrik på ön Rinca i Komodo nationalpark för att spana efter Komodovaraner.
Till vänster: Patrik på matmarknad i staden Kota Kinabalu på Borneo i Malaysia. Till höger: Patrik på ön Rinca i Komodo nationalpark för att spana efter Komodovaraner.

Om mindre än en vecka ger sig Patrik Enlund i väg på sitt livs längsta resa – tillsammans med en person han bara träffat en gång. Tillsammans ska de vandra 3 000 kilometer på Nya Zeeland och förhoppningsvis aldrig mer komma tillbaka.

Den 28 april lämnar Patrik Enlund sitt liv i Sverige – för gott. Med en enkel biljett till Bangkok påbörjar han sin världsresa i jakten på ett annat liv.

– Jag vill vakna upp på morgonen och inte veta vad som ska hända, säger han.

Rutiner har han fått nog av. Ända sedan han tog studenten för åtta år sedan har han inte gått arbetslös en enda dag i sitt liv.

– Jag har bara jobbat och säkert tjänat miljoner före skatt om man räknar ihop allt. För pengarna som jag tjänat har jag köpt prylar: tv, möbler, spel för att fylla upp tiden då jag inte jobbar. Jag hade kunnat resa för de pengarna, konstaterar han.

Sagt och gjort. Snart står lägenheten tom inför avresa och målet är att inte äga mer än 100 saker.

– Jag har läst att man blir lyckligare då.

”Ekorrhjulet” i Stockholm kommer han inte sakna.

– Det blir så tydligt när man går till tunnelbanan och ser alla dessa zoombies som är på väg till sitt arbete varje morgon. Vi spenderar större delen av vår vakna tid på vårt jobb, jag vill inte leva så.

För några månader sedan satt Patrik själv framför datorn på jobbet och drömde sig bort. I ett forum för backpackers skrev han att han var trött på robot-livet och sökte efter en reskamrat som ville ge sig ut på en världsresa på obestämd tid.

– En tjej såg inlägget och blev helt lyrisk, hon ville precis samma sak. Vi har träffats en gång och nu ska vi resa ihop.

Första stopp blir en strand i närheten av Krabi i Thailand. Där ska de klättra och sedan bär det vidare till Filippinerna, Australien och Nya Zeeland, där de ska vandra 3 000 kilometer. I framtiden har han en dröm om att öppna ett litet hostel, vart vet han inte än.

– Helst vill jag jobba med dykning, det är inte samma sak som att gå till kontoret 8-17 direkt.

Patrik kommer under hela resan skriva reportage på sin sajt om platser och personer han träffar längs vägen, som du hittar här.

– Utgångspunkten är att det går att leva ett annat liv än att jobba åtta timmar varje dag. Förhoppningen är att jag genom reportage och intervjuer med folk runtom i världen kommer att kunna bevisa min tes.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset