Patrik på Appaloosahästen Nevada under en ridtur på Nya Zeeland.
Patrik på Appaloosahästen Nevada under en ridtur på Nya Zeeland.

För ett år sedan sålde Patrik Enlund, 27, allt han ägde och påbörjade en världsresa i jakten på ett annat liv. Nu har han rest genom sex länder, dykt med hajar och hittat kärleken. ”Ångrar inte en sekund”, säger han.

Privat
Att jobba som dykguide på Barriärrevet innebär mycket tid under vattnet förstås. Här är Patrik med svenska kollegan Marcus.
Privat
Lake Wanaka. En av de vackraste platserna på Nya Zeeland tycker Patrik

För mer än ett år sedan satt Patrik själv framför datorn på jobbet och drömde sig bort. I ett forum för backpackers skrev han att han var trött på sin livssituation och sökte efter en reskamrat som ville ge sig ut på en världsresa på obestämd tid. I april förra året blev det verklighet. Han sålde allt han ägde och drog, något som Metro skrivit om tidigare.

Nu har Patrik rest runt i ett år genom Thailand, Malaysia, Filippinerna, Indonesien, Australien och Nya Zeeland.

– Det första jag gjorde när jag kom till Australien var att gå till närmsta dykbutik och sa att jag vill bli dykguide, säger han.

►LÄS MER: Patrik, 26, säljer allt och drar: "Ska bara äga hundra saker"

Patrik blev erbjuden en praktikplats och fick så småningom jobb som guide på stora barriärrevet – ett hem för över 400 olika korallarter och 1500 olika fiskarter.

– Jag har dykt med valar, hajar, rockor, och clownfiskar eller Nemos som de kallas här. Det kändes väldigt häftigt att vara en av dem som jobbade på Barriärrevet, säger han och fortsätter:

– Jag har kommit på mig själv flera gånger att bara dum-le för att jag är så lycklig, det känns inte som ett jobb att få göra det här, säger han.

För knappt ett år sedan satt Patrik på en nyhetsredaktion och tillbringade större delen av sitt liv framför en datorskärm. Att lämna alla rutiner och ”ekorrhjulet” var målet när han startade sin resa. Sedan dess har han inte haft tråkigt en enda dag.

– Om jag inte trivs på mitt jobb eller med mina kollegor kan jag ta min ryggsäck och säga hejdå. I Sverige är det mycket svårare att ta det steget eftersom man är uppbunden till en bostad och en arbetsgivare.

►LÄS MER: Melody, 25, flydde Sverige för ett liv i Australiens skogar

Om tre månader går Patriks visum i Australien ut – då väntar nya äventyr.

– Jag har träffat en tjej och nu ska vi göra en roadtrip i en husbil på västkusten. Tanken är att vi ska dyka en massa och se alla fantastiska solnedgångar tillsammans.

För dem som är sugna på att bryta upp med sitt gamla liv är Patriks tips följande:

– Våga ta steget. När man väl har gjort det löser sig saker allt eftersom. Stanna upp och tänk efter; mår jag bra av det jag gör, gör det mig lycklig? Om svaret är nej ska man göra något åt det. Om man i stället blir lycklig av att ha ett fast jobb, hus, bil och barn då är det rätt. Följ hjärtat.

Här kan du läsa mer om Patriks resor. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om resor