Patrik har tränat inför loppet med vännen Fredrik Söderlund.
Patrik har tränat inför loppet med vännen Fredrik Söderlund.

För sju år sedan tog diabetessjukdomen Patrik Olssons syn. Nu ska han springa hinderbaneloppet Tough Viking – för att motivera andra med sjukdomen. ”Ingenting är omöjligt”, säger han.

43-åriga Patrik Olsson blev för sju år sedan blind som följd av sin sjukdom, diabetes typ 1.

Den 13 maj ska han springa hinderbaneloppet Tough Viking med start vid Stockholm stadion – för att motivera andra i samma situation.

– Det blir en tuff utmaning, så klart. Men det är inte omöjligt, och det är det som jag vill visa för andra, att man kan leva som blind med typ 1-diabetes, säger Patrik.

LÄS MER: Såg 2-åriga sonen springa för första gången – sedan blev han blind

Idén fick han från vännen Fredrik Söderlund, som är yrkesmilitär. Fredrik kommer att vara Patriks ledsagare under loppet, med ett kort rep som förbinder dem.

– När jag sa ja till att springa med Fredrik sa han att jag var galen, och det har han rätt i. Jag är blind och galen, vi kallar oss själva för ”Team Blindstyre”, där jag är blind att han är styret, säger Patrik och skrattar.

– Jag kommer att bli den första blinda människan att springa Tough Viking, fortsätter han och berättar att målet är att ta sig runt banan på ett säkert och tryggt sätt.

Patrik jobbar dagligen med att sprida information om sin sjukdom och dela med sig av sina erfarenheter. Genom föreläsningar och nätverket Smarta Diabetiker.

När han springer loppet vill han inte bara sprida information och motivera andra. Han vill också uppmärksamma och samla in pengar till Kostfondens forskning om kostens påverkan på typ 1-diabetes, för att motverka att människor dör i förtid och blir blinda av sjukdomen.

– Det är mitt motto, att hjälpa andra. Ingen med diabetes ska behöva gå igenom det som jag gått igenom, säger Patrik.

LÄS MER: Snusare drabbas lättare av diabetes

Så här ser banan ut

 

Fakta: Diabetes typ 1

Typ 1-diabetes är en form av sjukdomen diabetes, som ger för mycket socker i blodet.

Vanliga symptom kan vara att du behöver kissa ofta och mycket, att du blir väldigt törstig eller att du luktar aceton ur munnen.

Behandlingen består av att den drabbade får ta insulin. Något som resulterar i att blodsockervärdet hålls på en bra nivå. Insulinet behövs under hela livet.

Källa: 1177 Vårdguiden

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om tough viking