Patrik Friman och Mikael Herrgårdh vill ta över Europa med sin produkt.
Patrik Friman och Mikael Herrgårdh vill ta över Europa med sin produkt.

De unga entreprenörerna Patrik Friman, 20, och Mikael Herrgårdh, 19, såg ett problem och fann en lösning. Nu säljs deras produkt i över 200 butiker. "Det känns lite magiskt och är ett bevis på att hårt arbete lönar sig" säger Patrik Friman.

Produkten är en magnetisk glasögonhållare som killarna tror kommer lösa mångas problem med vart de ska göra av sina sol– och glasögon när de inte används.

Idén till produkten fick de sommaren 2014 efter att Mikael Herrgård varit till sjöss och tappat sina solglasögon i vattnet då han hängt dem i skjortkragen.

– När han berättade det för mig kom jag att tänka på min pappa som alltid lägger ifrån sig sina läsglasögon, säger Patrik Friman.

► LÄS MER: Undersökning: Sverige är möjligheternas land

Enligt dem gäller det att skapa en produkt eller tjänst som löser någon form av problem eller fyller en funktion för att den ska bli framgångsrik. Efter sommarlovet påbörjade killarna sitt sista året på gymnasiet. De bestämde sig för att utveckla idén till produkt genom sitt UF-företag.

– Vi mejlade över 100 ståltillverkare och fick tre svar, men det var bara en som kunde tillverka glasögonhållaren, säger Mikael Herrgårdh.

Deras produkt tog form, fick namnet Zatell och gjorde succé.

– Vi fick en raketstart och under de två första veckorna sålde vi 400 enheter, säger Patrik Friman.

Deras tips till andra entreprenörer är att inte dra sig för att rådfråga andra. De tog själva hjälp av personer i sin närhet och från folk på stan.

– Vi gick fram till människor med senilsnören och sa ”hörredu den här produkten skulle kanske vara smart”, säger Patrik Friman.

I den regionala UF-tävlingen vann de kategorin ”årets produkutveckling” och kvalificerade sig till SM. Patrik tog även hem titeln ”årets säljare”. I SM som avgjordes i Stockholm tog de hem andraplatsen i kategorin ”årets tillväxtföretag”.

► LÄS MER: 12 uppfinningar som världen verkligen inte behöver

Den 7:e januari började Zatell säljas på Clas Ohlson.

”Vi gillar smarta produkter som löser små problem i vardagen för våra kunder. Och det är alltid kul när vi hittar möjligheten att samarbeta med unga entusiastiska entreprenörer” skriver Klas Balkow i ett mejl till Metro.

Efter framgångarna vill Mikael och Patrik hjälpa andra unga entreprenörer och den som har frågor är välkommen att kontakta dem genom zatell.com. Deras främsta tips är att tro på sig själv och att våga satsa.

► LÄS MER: Få känner till svenska uppfinningar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset