Pauline Moberg lämnade yrket som ekonom för att bli byggingenjör.
Pauline Moberg lämnade yrket som ekonom för att bli byggingenjör.

Hon var ekonomen som ville få frisk luft. Efter två års studier tar Pauline Moberg till sommaren examen som byggingenjör. ”Jag har nog aldrig tagit ett bättre beslut i hela mitt liv”, säger hon.

För tre år sedan satt 28-åriga Pauline Moberg från Lerum och vände papper vid ett skrivbord i sitt arbete som ekonom. När hon stod mellan att plugga vidare inom yrket eller att byta bana, föll valet på det senare.

– Jag har nog aldrig tagit ett bättre beslut i hela mitt liv, säger hon.

LÄS MER: Magnus, 31, skolade om sig som vuxen: ”Våga testa”

Paulines man jobbar i anläggningsbranschen och det han hade berättat om yrket lät hon sig inspireras av. Anläggning ville hon också jobba med, och sökte sig därför till den tvååriga YH-utbildningen byggingenjör – produktion.

– Jag kände att jag inte bara ville sitta på ett kontor i hela mitt liv, utan jag ville komma ut i den friska luften och göra något produktivt. Det är en bransch som är i konstant rörelse, och att få vara en del i att bygga vidare och utveckla vårt samhälle känns både spännande och givande.

”Det är det bästa med YH”

I hennes utbildning på Yrgo yrkeshögskola i Göteborg står två praktikperioder på schemat. En längre där Pauline var ute sju månader på ett företag, och en kortare på tio veckor som precis har inletts.

– Det är det bästa med YH, tycker jag, att man på en kort och intensiv tid kan skaffa sig en så pass välgrundad utbildning för att komma och vara redo för branschen. Just att man får så mycket praktisk utbildning gör att man kastas rätt in i hetluften.

Trots att utbildningen endast är två år, till skillnad mot traditionella ingenjörsutbildningarnas fyra, menar Pauline att hon inte får några teoretiska kunskapsluckor under sin studiegång. Tvärtom, säger hon.

– Hade jag velat jobba inom delar som kräver mer djupgående teori hade jag kanske känt att någonting saknades. Men den här utbildningen heter ju produktion så den är väldigt inriktad på just det, och jag tycker nästan att vi har lärt oss mer än nödvändigt i vissa avseenden. Rent teoretiskt får vi en väldigt bred grund att stå på.

LÄS MER: Utbildningen gav komikern självförtroende: ”Upptäckte att jag inte var dum”

Till sommaren tar Pauline examen och hoppas då på en anställning som arbetsledare inom anläggning.

– Det är lite underförstått att man ska bli anställd på sin praktikplats om man gör bra ifrån sig. Nu har jag precis bytt praktikplats, men jag hoppas på att det finns en framtid här för mig.

Fakta:

Namn: Pauline Moberg
Ålder: 28 år
Bor: Lerum
Pluggar: Byggingenjör – produktion på Yrgo i Göteborg

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset