Demonstrationer utanför I Portland, USA, 19 januari 2019.
Demonstrationer utanför I Portland, USA, 19 januari 2019.

Den högsta domstolen i USA stoppar den hårdare abortlagen som skulle träda i kraft i Louisiana på måndag.

Enligt domaren Samuel Alito behöver domstolen tid på sig att se över allt det material som kommit in, innan de fattar ett beslut. De pausar därmed abortlagen till 7 februari, rapporterar AFP.

LÄS MER: Studie: Fler aborter i länder med restriktiva lagar

Lagen skulle innebära att det går att stänga ner de kliniker som erbjuder abort i staten om de inte har tillåtelse att lägga in patienter på sjukhus som ligger mindre än cirka 5 mil från kliniken där aborten utförs.

Just det här fallet bevakas extra noga, då det väntas ge en bild av den nya maktbalansen i USA:s högsta domstol, där fyra domare ses som liberala och fem som konservativa.

LÄS MER: 6 saker alla borde veta om aborter

Domaren Brett Kavanaugh nominerades av President Trump som ersättare till Anthony Kennedy, som drog sig tillbaka 2018 på grund av hög ålder.

Kennedy var en liberal röst när det gällde frågor om medborgerliga fri- och rättigheter, medan Kavanaugh har setts som ett osäkert kort vad gäller abort.

Den nya domaren hamnade även i blåsväder under hösten efter anklagelser om sexuella övergrepp.

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om abort USA