Sarah Sjöström gör comeback i kortbane-SM.
Sarah Sjöström gör comeback i kortbane-SM.

Sarah Sjöström gör comeback i SM efter att ha tagit en lång träningspaus efter OS-succén.Vad simstjärnan har gjort?Vilat kropp och knopp, gjort ett antal långresor, bytt tränare – och gråtit en skvätt när hon kollat sina OS-lopp.

Guld och världsrekord på 100 meter fjäril, silver på 200 meter fritt och brons på 100 meter fritt.

Succén var fullkomlig för den 23-åriga stjärnan i Rio. Hon berättar att hon för bara drygt en vecka sedan återupplevde sina OS-minnen genom att kolla loppen på tv.

– Det tog lång tid innan jag satte mig ned och såg loppen. Tårarna kom tillbaka när man fick se det, det var jättehäftigt. Jag är fortfarande jättelycklig över OS och svävar på moln, säger hon.

Byter tränare

I går gick hon också ut med att hon och tränaren Carl Jenner går skilda vägar efter tio års samarbete. Jenner kommer fortfarande att finnas till hands, men Johan Wallberg blir ny huvudtränare som ansvarig på nationellt elitcenter (NEC) där Sjöström fortsätter att träna.

I övrigt har månaderna efter OS handlat om så lite simning som möjligt. I stället har hon och sambon Johan gjort långresor, varit i New York, mött lugnet på Bora Bora i Polynesien och Tahiti och gjort ett sponsoruppdrag i Rom.

Det har varit en välbehövlig paus.

– Ja, framför allt mentalt. Jag är alltid jättetaggad att träna och tävla, men jag har valt att ta den här hösten som en paus från den tuffa träningen. Man har alltid ett späckat schema med exakta tider, nu har jag kunnat ta det lugnare och kommit ned till badet när jag känt för det. Det har gett väldigt mycket mer glädje att komma tillbaka till bassängen, säger hon.

Lever på OS-formen

Sjöström kommer inte att simma kortbane-VM i Kanada i december utan har långbane-VM i Budapest i juli nästa år som mästerskapsfokus. Därför har hon inte dragit i gång hårdträningen under Wallberg ännu och sim-SM gör hon med stöd av OS-formen.

– Jag lever väl på den fortfarande. Jag ska simma så fort jag kan och så får man se vilka tider det blir. Tiderna är helt okej på träning, så jag simmar snabbt ändå.

Hon kommer bara att tävla fredag–lördag och är anmäld på OS-gulddistansen 100 meter fjäril, 50 meter fjäril samt 100 och 200 meter medley.

På söndag åker hon på ännu en långresa – till Sydafrika för ett sponsoruppdrag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset