I mejlet ser det ut som att du gjort ett köp och att pengar kommer att dras från ditt Paypal-konto.
I mejlet ser det ut som att du gjort ett köp och att pengar kommer att dras från ditt Paypal-konto.

Just nu skickas det ut ett mejl som ser ut att komma från betaltjänsten Paypal till svenska e-postanvändare. I mejlet står det att du har gjort ett köp du egentligen inte har gjort – men kan häva det genom att klicka på en länk.

På sociala medier har flera svenskar informerat sina vänner om att de fått ett mejl från adressen [email protected] med ämnesraden ”E-ticket confirmation”.

Där står det att du har gjort ett köp. I ett mejl som Metro har tagit del står det att användaren har gjort ett antal flygresor inom USA – och att en summa har dragits från användarens Paypal-konto.

I mejlet finns det också en länk för att avbryta köpet.

LÄS MER: Varning: Elgiganten-bluffmejl skickas ut till svenska e-postanvändare

Men länken ska du inte klicka på.

– Det spelar egentligen inte så stor roll vem avsändaren är, om du får ett mejl som du inte förväntar dig ska du inte klicka på länken, säger Lotta Mauritzon, samordnare vid Polisens Nationella bedrägericenter.

Syftet brukar vara att få användaren att klicka sig in på länken där personen sedan skriver in sina kortuppgifter, som bluffmakarna sedan säljer vidare och gör falska köp på.

– Om du har ett Paypal-konto ska du i stället logga in via deras hemsida och kontrollera dina transaktioner. Gå den vanliga vägen, inte via länken, säger Lotta Mauritzon.

Paypal varnar på sin hemsida för falska mejl som skickas ut i deras namn. Bland annat skriver man att mejl som inte innehåller hela ditt för- och efternamn är falska. I mejlet som Metro tagit del av finns bara användarens e-postadress.

Precis som Lotta Mauritzon uppmanar också Paypal att logga in via deras hemsida för att kontrollera dina transaktioner om du inte känner igen den beskrivna betalningen.

Paypal uppmanar vidare att du som fått ett mejl som du misstänker är falskt vidarebefordrar det till [email protected] utan att ändra i ämnesraden.

LÄS MER: Har du fått sms från ”Ica”? Klicka inte på länken i meddelandet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om bluff