Chattappen Kik har blivit en digital fritidsgård för barn. Något som vuxna män utnyttjar för att anonymt ta kontakt med unga flickor. Det lyckas de ofta väldigt bra med, enligt polisen.

Read the article in English.

Med smarta mobiltelefoner har marknaden för sexuella övergrepp mot barn förändrats från grunden. 

Med en telefon utan abonnemang kan vuxna män nu enkelt kontakta barn genom så kallade
meddelandeapplikationer – utan att riskera att bli upptäckta. 

Metro har pratat med en mamma till en av fyra unga tjejer, knappt tonåringar, som blev kontaktade av en troligtvis vuxen man via meddelandetjänsten Kik messenger. 

Vid kontakterna använde han sig av bilder på unga pojkar och varierande smeknamn, men flickorna upptäckte ganska snabbt att det var något som inte stämde. 

– Tjejerna reagerade på att han uttryckte sig knepigt för att låtsas vara i deras ålder. Ibland trodde vi att det var två olika personer, eftersom språket skiftade lite, säger en av flickornas mamma. 

Plötsligt fick flickorna sina misstankar besannade. 

– Han bad tjejerna om nakenbilder. Och så skickade han nakenbilder som han påstod föreställde honom själv, vilka vi spårat till en sajt på internet. En av bilderna förekom flera gånger, trots att det var från olika smeknamn. 

Så fort tjejerna berättade om mannen polisanmäldes händelsen och nu vill en av mammorna varna andra föräldrar.  

– Det går inte att förbjuda barnen från att använda Kik, men som förälder måste man också finnas där och vara aktiv. På så sätt har man hyfsad koll på vad som händer. 

När Metros reporter registrerar ett konto på Kik, med en bild på sig själv som 14-åring, dröjer det bara timmar innan flera sexinviter dyker upp. En 25-årig sjuksköterska, som först säger att han är 17, skickar nakenbilder på sig själv bara efter ett par minuter och en 20-åring inleder konversationen med ”Är du kåt?” och fortsätter på samma spår under hela chatten. I båda fallen har reportern uppgett att hon är 14 år gammal.

Rikskriminalpolisens kriminalinspektör Jörgen Lindeberg, som är verksam på IT-brottsenheten med inriktning på sexuella övergrepp mot barn, menar att sexuella förbrytare är snabba på att snappa upp var barn befinner sig. 

– Där det finns mycket barn finns det även vuxna som tycker om barn. Så har det varit i alla tider. Just nu ser vi att det just är appar, framför allt Kik, som gäller. Jag vet inte exakt hur många anmälningar av denna typ som kommer in men jag kan med säkerhet säga att det ökar hela tiden, säger han. 

Något som av polisen anses problematiskt är att det i samband med tekniken skett en förflyttning från svenska till internationella företag som ligger bakom tjänsterna, vilket gör det svårare att spåra och gripa förövarna. 

– Kik ligger till exempel i Kanada. Det gör processen betydligt mer omfattande. 

Metro har sökt Kik utan resultat.

Read the article in English.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset