Inga pendeltåg stannar vid Stockholm City eller Odenplan under fredagen av säkerhetskäl.
Inga pendeltåg stannar vid Stockholm City eller Odenplan under fredagen av säkerhetskäl.

Pendeltågsstationerna Stockholm City och Odenplan har stängts av på grund av säkerhetsskäl. Beslutet ska ha tagits under ett krismöte i natt.

Inga pendeltåg kommer att stanna vid Odenplan eller i Stockholm City under fredagen.

Orsaken är att rulltrapporna på stationerna inte är säkra, vilket uppdagades vid en säkerhetskontroll under torsdagen.

– Det visade sig att flera av rulltrapporna bedömdes vara en säkerhetsrisk för våra resenärer, säger Mattias Sjöström-Varg, presstalesperson vid SL:s pressjour, till Dagens Nyheter.

Säkerhetskontrollen utfördes dagarna efter en händelse där en av rulltrapporna skenade och orsakade skador på ett flertal resenärer.

Beslut togs vid krismöte

Stationerna får av utrymningsskäl inte användas utan fungerande rulltrappor, och i natt ska SL ha kallat till ett krismöte där beslut togs att helt stänga av stationerna.

Den akuta avstängningen av Stockholm City och Odenplan sker i ett redan ansträngt trafikläge. Under tiden för den pågående renoveringen av getingmidjan – spåren mellan Stockholms central och Stockholm södra – har pendeltågen till City och Odenplan fungerat som ersättningstrafik på sträckan. En funktion som nu alltså sätts ur spel, fram tills att stationerna öppnar igen.

Trafikstörningarna väntas påverka uppemot 150 000 resenärer, och det är ännu oklart när rulltrappsfelen kan vara åtgärdade.

Unde tiden hänvisar SL till alternativa resvägar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset