Flera tusen skärgårdsbor drabbas när Vaxholmsbolaget går ut i strejk klockan 15 i dag. Djurgårdsfärjan togs ut i strejk redan vid lunchtid i dag.

TT Bild
Många av de omkring 1000 resenärer som pendlar mellan öarna och Stockholm varje dag kan få stora problem att ta sig hem i dag, när färjorna står stilla. 
 
För en del skärgårdspendlare finns alternativa förbindelser – andra blir helt avskurna. 
– Utö blir helt avskuren. Sandhamn drabbas ganska mycket också. I övrigt så kanske det finns privata rederier som fortsätter att köra, säger Lisa Lindqvist, kommunikatör på Vaxholmsbolaget. 
 
De turer som påbörjas före klockan 15 kommer att gå färdigt sin rutt. Därefter får resenärerna hitta andra lösningar.
 
På Utö värdshus är man beroende av de gäster som kommer från fastlandet till ön. 
– I dag drabbas vi inte så mycket. I morgon kommer det en grupp hit men då ordnar vi det med taxibåt. Likadant dagen efter. Men fortsätter strejken till helgen så vet jag inte hur vi ska göra. Då har vi ju hotellet öppet för privata besök, säger Titti Larsson, bokningen på Utö värdshus. 
 
Enligt henne bor omkring 220 personer på ön.
– De flesta jobbar här, men en del pendlar, säger hon.
 
Utöver de som pendlar med skärgårdstrafiken drabbas de mellan 2000 och 2500 personer som dagligen reser med Djurgårdsfärjan. Den sattes ur trafik vid lunchtid på måndagen. 
 
Runt 200 anställda berörs av strejken. Det är Waxholmstrafiken i mellersta och södra skärgården samt all trafik med Djurgårdsfärjan som drabbas. Trafiken i norr skärgården drabbas inte, enligt Vaxholmsbolagets hemsida.
 
 Medlarnas bud skulle innebära löneökningar på 6,8 procent på  37 månader. Seko ville ha samma löneökning på 36 månader. Almega i sin tur krävare att man frångår det tariffsystem som lönesättningen utgår från i dag. 
 
Seko accepterade på söndagen medlarnas bud.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset