ORO. Storleken har betydelse. Penisars längd och omkrets är ett laddat ämne för många män och unga killar.
– Storleken har betydelse i mäns tankar och i mäns relation till varandra. I situationer när man är naken, som i omklädningsrum och duschar jämför män med andra män och det blir laddat för det finns en koppling till manlighet och maskulinitet, det blir som en slags statusymbol för manlighet, säger Metros sex- och realtionsexpert Pelle Ullholm.

Män som upplever att deras penis är mindre än andras känner ofta oro och osäkerhet.
– Det kan upplevas som ett tillkortakommande. Oron är ofta kopplad till om man duger, om man räcker till. Man har mycket föreställningar som kan leda till negativa tankar. Det kan vara att man tror att man inte ska räcka till vid ett samlag, att könet ska ha en viss storlek för att kunna tillfredsställa en partner, säger Pelle Ullholm.

Mycket av oron grundar sig i okunskap.
– De flesta kvinnor är mest känsliga kring slidmynningen och de flesta kvinnor tillfredställs lättast med klitorissex, så rent fysiskt är inte storleken avgörande.
Funderingar kring penisstorlek är vanligast bland killar i tonåren, men för en del följer tankarna med upp i vuxen ålder.
– Många bär själsliga ärr från högstadie- och gymnasietid där det kan ha varit väldigt besvärligt. Det finns män som känner att de har svårt att starta relationer i vuxen ålder utfrån att de upplever att de har för liten penis, säger Pelle Ullholm.

Det omvända, män som har stor penis kan också oroa sig och bli osäkra.
– Det kan vara en oro att samlag ska vara smärtsamt för partnern. Partnern kan ju också bli nervös för att det kanske kan göra ont. Då kan vara svårt att känna lustkänslor samtidigt, säger Pelle Ullholm

Unga killar mäter ofta sina penisar. Att mäta i slakt tillstånd kan vara missvisande, menar Pelle Ullholm.
– Skillanderna blir mindre vid stånd. Mindre penisar växer mer vid stånd, större växer mindre.
I puberteten växer könet i olika faser och en penis kan fortsätta växa upp till 20-årsåldern.
– Enligt undersökningar uppskattas medellängden för en vuxen mans penis vid stånd till 14–15 centimeter och medelomkretsen runt 10 centimenter. Men det finns många variationer på storleken, säger Pelle Ullholm.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset