Det finns ingenting som tyder på att historien skulle ha ägt rum på riktigt
Det finns ingenting som tyder på att historien skulle ha ägt rum på riktigt

Under lördagen publicerade viralsajten Newsner en artikel om en äldre man som påstods ha fått sparken från Walmart två timmar efter att han anställts. Men berättelsen är fiktiv och tagen från Reddits skämtforum. Newsner har nu uppdaterat sina artiklar.

”Pensionären får jobb i matbutiken – två timmar senare sparkas han av en ovanlig anledning”. Så lyder rubriken till en artikel som viralsajten Newsner publicerade under fredagen, och som publicerades i en engelsk version dagen efter.

Berättelsen, som senare kom att plockas upp bland annat av viralsajterna Digizine, Expressnytt och Viralking, berättar om en händelse där en äldre man ”med sina egna ord” berättar om hur han fått sparken från Walmart, två timmar efter att han anställts. Bara Newsners två artiklar har tillsammans fått drygt 40 000 interaktioner på Facebook.

LÄS MER: Vandringssägen om nekrofil sprids av stora tidningar – men saknar belägg 

Enligt berättelsen ska mannen, som tidigare varit pensionerad men ”tyckte det var väldigt svårt att vänja sig till att bara sitta ensam i huset” ha fått sparken efter att han sagt till en otrevlig kvinna att hennes två barn förmodligen var tvillingar eftersom ”det är svårt att tro att någon gick i säng med dig mer än en gång”.

”Förtjänade pensionären att få sparken för detta?”, skriver Newsner på Facebook i samband med att man delade artikeln.

Video: Så här granskar du inlägg på Facebook

Det finns dock ingenting som tyder på att historien skulle ha ägt rum på riktigt, någonting som inte framgår om man läser Newsners ursprungliga artiklar.

Berättelsen verkar vara tagen från ett två år gammalt inlägg publicerat på r/jokes, internetforumet Reddits avdelning för skämt, men historien är äldre än så. Viralgranskaren har kunnat hitta ett blogginlägg från 2009 med en liknande historia, och det är möjligt att den är ännu äldre än så då bloggaren berättar hur hen i sin tur fått skämtat berättat för sig av en vän.

”Självklart vill vi att det tydligt framgår att det är ett skämt om det är ett skämt. I berättelsen om den äldre mannen på Walmart har vi uppenbart gjort ett misstag och inte varit tillräckligt tydliga och vi beklagar det, vi har uppdaterat artikeln nu och går igenom våra rutiner för att det inte ska hända igen.”, skriver Newsners vd Johan Rikner i ett mejl till Viralgranskaren.

Newsner har uppdaterat sina artiklar sedan de kontaktats av Viralgranskaren. I den engelska versionen presenteras nu historien som fiktiv. ”Jag vet inte om det har hänt på riktigt eller inte, men jag hittade den i alla fall på Elitereaders”, står det nu i den svenska.

Det här är inte första gången Newsner publicerat artiklar vars äkthet ifrågasatts. I februari publicerade sajten en video som påstods föreställa en kvinna som hämnades på en man som sextrakasserat henne, en video som flera källor menade var iscensatt.

LÄS MER: Därför ska du vara extra noga när du delar ”sociala experiment” och virala videor

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset