Kan missa upp till 5 560 kr i månaden.
Kan missa upp till 5 560 kr i månaden.

Många pensionärer missar att de har rätt till bostadstillägg och går miste om flera tusen kronor i månaden.

Bostadstillägget söks hos Pensionsmyndigheten, men Pensionsmyndigheten beräknar att ungefär 100 000 pensionärer, med låga pensioner, missar tillägg i pensionen, rapporterar SR.

– Det beror kanske på att man bor i ett hus eller att man har en bostadsrätt och då tror man att då kan man inte söka det här tillägget. Men så länge du har kostnader för ditt boende så har du också möjligheter att söka det här tillägget, säger Christina Tallberg, ordförande i Pensionärernas Riksorganisation, till SR.

LÄS MER: Var tionde kvinnlig pensionär lever på 2 000 kronor i månaden

Christina Tallberg tror att en av de faktorer som bidrar till missen är att en del pensionärer tror att tillägget är ett bidrag och därför inte söker.

– Man är på det sättet att man vill försöka klara sig själv så långt som möjligt och inte vill söka bidrag. Det är en del som tycker så. Men vi måste få bort den känslan. Det här är en pension. Man ska alltid ansöka om detta tillägg. Man kan ju inte få mer än ett nej, men många gånger får man också ett ja, säger Christina Tallberg till SR.

LÄS MER: Nya siffror: Många behöver mer i pension än de kommer få

Den som är ensamstående pensionär, med en månadsinkomst på max 15 000 kronor efter skatt, kan vara berättigad till bostadstillägget. Beloppet på bostadstillägget kan som mest uppgå till 5 560 kr i månaden.

Ett annat skäl till missen kan bero på att informationen helt enkelt inte tas emot, trots att det står på hemsidan.

– Ja, det har vi hävdat hela tiden och i synnerhet när det är myndigheter som ska informera så är det väldigt viktigt att man inte bara använder det digitala sätten utan att man på olika sätt även ger skriftlig information, säger Christina Tallberg till SR.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset