Shimon Peres. Arkivbild.
Shimon Peres. Arkivbild.

Shimon Peres – mottagare av Nobels fredspris och israelisk ex-president – har drabbats av ett slaganfall. Enligt en av hans läkare rör det sig om en massiv stroke, och 93-åringen får nu intensivvård.

Tidigare meddelade Peres medarbetare att ex-presidenten hade förts till ett sjukhus nära Tel Aviv. Peres blev intuberad och andades med hjälp av respirator, meddelade hans kontor.

Peres var nedsövd för att på bästa sätt kunna fortsätta behandlingen. En datortomografi för att bedöma hans tillstånd var också inplanerad.

93-åringen har flera gånger tidigare varit intagen på sjukhus efter att ha drabbats av hjärtbesvär.

Peres från Arbetarepartiet har haft i princip samtliga höga politiska poster i Israel, inklusive premiärminister och utrikesminister. Han fick Nobels fredspris 1994 tillsammans med Yitzhak Rabin och den palestinske ledaren Yasser Arafat. Detta efter att Israel slutit ett fredsfördraget i Oslo 1993 med palestinierna – en fred vars uppfyllelse nu är mycket, mycket avlägsen.

I ett uttalande önskar den nuvarande premiärministern Benjamin Netanyahu Peres ett snabbt tillfrisknande.

Också den nuvarande presidenten Reuven Rivlin meddelar att han följer Shimon Peres kamp.

"Jag följer med oro uppdateringarna från sjukhuset och ber tillsammans med hela folket för min vän Shimons återhämtning", skriver Rivlin i ett uttalande.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset