Personal bekräftar nu patienternas bild av kraftiga försämringar sedan den öppenpsykiatriska mottagningen på Hisingen lades ned. Flera läkare har slutat och ledningen uppges tvinga dem att skriva ut patienter som inte borde skrivas ut.

Efter att Metro berättade om läget i öppenspsykiatrin har både personal och patienter hört av sig – och berättat om nya missförhållanden. Verksamhetschefen och chefsöverläkaren Martin Rödholm hävdade i Metro i onsdags att samma behandlingar kan erbjudas och att kötiderna inte har blivit längre.
 
– Det är rena skämtet, det han inte säger är att det är massa läkare som har slutat, säger en person som arbetar inom öppenpsykiatrin, men inte vågar framträda med namn.
 
 
Källan uppger att det finns mindre än hälften så många läkare och psykologer i tjänst som det ska göra – eftersom många har slutat. Samtidigt andelen remisser från vårdcentral som beviljas vård har ökat från 50 till 70 procent det senaste halvåret – och målet är att det ska öka ytterligare. Källans grupp hade omkring hundra patienter i höstas – det har ökat till två hundra nu. Nybesöken ska generera pengar till mottagningen.
 
– Snart slutar det väl med att alla i personalen har psykisk ohälsa, säger källan.
 
Metros källa menar att ledningen även tvingar personalen att skriva patienter i förtid. Även personer som i perioder är självmordsbenägna skrivs ut. 
 
– Det kan ju vara att de inte är suicidala just då, när de skrivs ut, säger källan.
 
Verksamhetschefen och överläkaren Martin Rödholm medger att personalen har en tuff arbetssituation, men förnekar att självmordsbenägna patienter skrivs ut i förtid.
 
"Att vi skulle uppmana vår personal att skriva ut självmordsbenägna patienter i förtid stämmer inte och det är allvarligt om någon har uppfattat det så. Däremot finns det så många patienter som är i behov av vår hjälp att vi inte kan ha kvar patienter som är färdigbehandlade. Vi måste alltid prioritera patienter som är i störst behov av vår hjälp, till exempel de som är självmordsbenägna", skriver han i ett mejl till Metro.
 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset