Anmälan har kommit in till IVO.
Anmälan har kommit in till IVO.

En funktionsnedsatt patient på ett LSS-boende brukar stoppa in händerna i munnen. Då lade en ur boendets personal den starka kryddblandningen sambal oelek på personens tumme, skriver Kvällsposten.

Händelsen ska enligt Kvällsposten ha inträffat i början av juli på ett LSS-boende för funktionsnedsatta i Gislaveds kommun.

En patient på boendet har för vana att stoppa in fingrar och händer i munnen med sårskador som följd. Enligt en lex Sarah-anmälan som kommit till inspektionen för vård och omsorg har då en i personalen lagt sambal oelek på personens tumme.

LÄS MER: "Kvinna gick upp 48 kilo på LSS-boende – håller på att äta hjäl sig"

Enligt anmälan ska patienten, som är beroende av personal för sin dagliga omvårdnad, också fått sina händer doppade i ättika eller vinäger, men de uppgifterna har inte bekräftats. Personalen har också vid flera tillfällen lindat in brukarens händer i plasthaklappar.

– Det är självklart väldigt allvarligt. Det är därför vi gör den här anmälan till IVO, vi ser det som ett allvarligt missförhållande, det får inte förekomma, säger Carina Helgesson Björk, socialchef i Gislaveds kommun, till Kvällsposten.

LÄS MER: "Funktionshindrad fick i sig haschbrownie på utflykt"

Personen som använde sambal oelek jobbar kvar på boendet. Enligt socialchefen har man gjort bedömningen att personen förstått att den agerat felaktigt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset