En privatperson fann sexuella bilder på en av tjejerna och en man som jobbade på ungdomshemmet.
En privatperson fann sexuella bilder på en av tjejerna och en man som jobbade på ungdomshemmet.

Manliga anställda vid ett statligt ungdomshem hade sexuella relationer med unga intagna tjejer. Privatperson larmade polis.

Tjejerna, som är mellan 16 och 21 år, var tvångsvårdade för bland annat psykosociala problem och missbruk.

Var medvetna om situationen

Flera av de manliga anställda hade inlett sexuella relationer med tjejerna, rapporterar Ekot. Statens institutionsstyrelse var medvetna om situationen sedan tidigare då flera anställda hade larmat, men agerade inte, enligt uppgifter till Ekot.

– Det är fruktansvärt. Det får inte förekomma. Tjejerna som bor på Sis har nog på sitt bord. Det var väldigt nedtystat från ledningen, säger en av de anställda som tidigare jobbat på ungdomshemmet, till Ekot.

LÄS MER: Personal larmar: Våld mot SiS-anställda ökar

Privatperson larmade

En privatperson fann sexuella bilder på en av de intagna tjejerna och en man tillsammans och kontaktade polisen. En förundersökning inleddes, men lades ned.

– Det är absolut ingenting vi på något sätt kan acceptera eller stå för. Det görs utredning enligt Lex Sarah i det här ärendet. Då är tanken att försöka samla in alla uppgifter i den och göra en bedömning om det har förekommit uppgifter som man inte tagit hänsyn till tidigare, säger Krister Berglund, tillförordnad institutionschef på hemmet, till Ekot.

LÄS MER: Kvinnor inom tvångsvården allt yngre

Sade upp sig

Sis-boendet fick ytterligare ett larm om ett fall där en anställd ska ha inlett en relation med en av de intagna tjejerna. Mannen valde att säga upp sig från ungdomshemmet då han uppgav att han hade starka känslor för tjejen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset