"Riksdagskandidaterna besöker våra hem, våra ungdomsgårdar och säger att de förstår hur vi har det. De övertygar oss och våra föräldrar att rösta, att ge dem förtroende, men de kallar oss för vandaler och vildar när vi uttrycker vårt missnöje." Så skriver 19-årige Peshwas Farik Saadon i en text som på onsdagen spreds på Facebook.

Han var slagskämpe och bråkstake under uppväxtåren i Haninge, och en chef på Handenpolisen ska ha sagt åt honom att han hade rekord i antal polisanmälningar mot ynglingar.

Sedan dess har han fått rätsida på tillvaron, men han tror sig förstå mekanismerna bakom det som sker nu i Husby och andra Stockholmsförorter.

”Är det någon som tagit sig tiden att förklara för oss varför våra föräldrar aldrig är hemma när vi kommer hem från skolan? Är det någon som vill förklara för oss varför våra lärare säger att vi aldrig kommer att nå någonstans i livet? Är det någon som vill förklara varför vi alltid visiteras, häktas och fängslas trots att vi är oskyldiga? ”.

Men politikerna förstår inte – för de lyssnar inte, menar
Peshwas Farik Saadon.

”Det är ert misslyckande som får ungdomar i förorterna att hugga i trottoaren, ert förakt som får dem att lyfta handen och er ignorans som slutligen får dem att tappa tålamodet och kasta stenen. ”

Läs hela texten här.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset