Det finns inga tydliga regler som reglerar andrahandsmarknaden på biljetter i Sverige.
Det finns inga tydliga regler som reglerar andrahandsmarknaden på biljetter i Sverige.

Biljetterna till Kents avskedsturné släpptes på lördagen – och sålde slut på nolltid. Bara minuter senare började handeln på andrahandsmarknaden. En av säljarna är Peter – som tar fyra gånger originalpriset.

Det är mer regel än undantag att det blir biljettkaos när stora artister släpper konsertbiljetter. När bandet Kent släppte biljetterna till sin avskedsturné på lördagen var det inget undantag. Trots att bandet meddelade att de skulle göra flera extrakonserter var det många desperata fans som stod utan biljetter.

Den stora efterfrågan resulterar i att andrahandsmarknaden frodas. Bara minuter efter biljettsläppet började de första annonserna dyka upp på till exempel Facebook och Blocket. I många fall till långt mycket högre kostnad än originalpriset.

►LÄS MER: Ida, 18, köpte Beyoncé-biljetter – säljer dem nu för det dubbla

Metro har varit i kontakt med Peter, som egentligen heter något annat. Han lade upp en annons någon timme efter släppet där han säljer fyra stycken ståplatsbiljetter för 2 500 kronor styck. Originalpris är drygt 600 kronor per biljett.

– Jag tänkte testa med det. Jag kanske sänker priset sen, säger Peter.

Han uppger att tanken inte var att sälja biljetterna, utan att det bara råkade bli för många.

För en månad sedan var det samma visa efter Beyoncés biljettsläpp. Då pratade Metro med arrangören Live nations kommunikationschef.

– Det är ett problem vi ser vid de flesta heta biljettsläpp och något som kommer existera så länge det finns personer och företag som vill sko sig på fans på detta sätt, och så länge fans fortsätter köpa. Det är så klart beklagligt, sa Kristofer Åkesson på Live nation då.

Det finns i princip inga lagar som reglerar andrahandsförsäljning av biljetter för evenemang i Sverige. Live nation har länge varit pådrivande i att få till en lagändring, men utan resultat.

LÄS MER: Lady Gaga-fans rasar mot Ticnets kösystem

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi