Petter utforskar sin egen musik från ett nytt håll på "Skeppsholmen". "Jag ville ta mina favoriter, stoppa in dem i en ny kostym och se vad som händer", berättar han. Arkivbild.
Petter utforskar sin egen musik från ett nytt håll på "Skeppsholmen". "Jag ville ta mina favoriter, stoppa in dem i en ny kostym och se vad som händer", berättar han. Arkivbild.

Petter är tillbaka med nygammal musik. På albumet "Skeppsholmen" har rapparens låtar klätts i helt ny kostym. – Det var en utmaning för mig att gå in och jobba i den här musikaliska världen, säger han.

Hur gör man för att utmana sig själv efter 18 år som artist och nio studioalbum? På sin tionde platta väljer Petter Askergren att gå framåt genom att blicka bakåt.

"Skeppsholmen" innehåller bara två nya låtar – resten är gammalt material som arbetats om. Idén uppkom efter att Petter hade spelat med en symfoniorkester på Berwaldhallen i Stockholm och gjort en avskalad konsert på visfestivalen i Västervik.

– Där någonstans väcktes en tanke om att det skulle vara kul att ta gamla låtar, skala ned dem och se vad som händer, berättar han.

Benny Anderssons studio

Tillsammans med producenten Mattias Glavå har Petter skapat en mestadels akustisk ljudbild. Hits som "Storstadsidyll", "Logiskt" och "Längesen" har klätts med stråkar, gitarr och slagverk.

Inspelningarna i Benny Anderssons studio Rixmixningsverket, som ligger på just Skeppsholmen, skilde sig rejält från hur Petter gjort sina tidigare album.

– För mig var det intressant att hitta en ny värld där man jobbar på ett sätt där alla står och spelar samtidigt i studion. För mig var det en jättespeciell grej, säger han.

Tunga gäster

Den digra gästlistan skiljer sig också från en traditionell hiphopskiva. "Håll om mig"-refrängen sjungs i original av Daniel Adams-Ray – här görs den i stället av Hästpojkens Martin Elisson. I den nya versionen av "Längesen" hörs Eva Dahlgrens röst i stället för Veronica Maggios.

– Det var kul att få ta in Eva Dahlgren, för mig är det någon jag vuxit upp med som bara har funnits långt borta i fjärran. En intergalaktiskt stor artist som man aldrig skulle få träffa på och så bara "boom" sitter hon i studion, säger Petter.

Han berättar att en annan anledning till att han ville göra "Skeppsholmen" var att få en chans att utmana sig själv även som liveartist.

– Jag har turnerat i Sverige så himla mycket och jag söker mig till nya plattformar för att kunna få nya möjligheter till att göra roliga spelningar. Vi kommer garanterat att kunna åka ut med "Skeppsholmen" och göra roliga spelningar i vår, det är tanken, säger Petter.

Vilhelm Stokstad/TT
I vår ska Petter ge sig ut i Sverige igen. "Vi kommer garanterat att kunna åka ut med "Skeppsholmen" och göra roliga spelningar", säger han. Arkivbild.
Henrik Montgomery/TT
Efter 18 år som artist vill Petter hela tiden utmana sig själv. "Man vill inte bestiga samma berg två gånger", säger han. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset