En svensk bank utsattes på måndagen för två phishingattacker. Bland annat uppmanas personer delta i en ”kundundersökning” där lockbetet är 950 kronor. Mottagare av suspekta mejl uppmanas nu att inte klicka på länkar eller fylla i känsliga personuppgifter.

Montage Polisen - bedrägeri Facebook & Øijord, Thomas Winje / TT

Både polisen och Danske bank har nu gått ut med information om det inträffade på Facebook och i andra kanaler.

Strax före klockan två i måndags eftermiddag utsattes Danske Bank för en phishingattack. Det rör sig om två olika typer av phishingförsök, dels ett mejlutskick med bifogad länk där bankkonton hotas avslutas om mottagaren inte fyller i sina kortuppgifter på en hemsidan samt en ”kundundersökning” där mottagaren uppmanas fylla i uppgifter och få 950 kronor.

– Det är ett ganska vanligt sätt att försöka få folk att lura av dem deras uppgifter. Det leder till att gärningspersonerna får tillgång till alla uppgifter som göra att de kan ta ut pengar ifrån kontot eller handla på kortuppgifter på internet, säger Ditte Westin vid polisens nationella bedrägericenter, till Metro.

LÄS MER: Polisen varnar: Nu går bedragarna på sommarvikarierna

Polisen poängterar att det inte finns några banker som har rutinerna att skicka ut mejl där de ber kunderna bekräfta kontouppgifter på det här sättet.

Danske bank har nu gått ut med uppgifter om bedrägeriförsöket på Facebook och på deras hemsida. När befintliga kunder loggar in i sin internetbank finns även en display med information om phishingattacken.

LÄS MER: Bluffmejl lockar Blocket-kunder med 900 kronor

– Det viktigaste är att försöka få för kunderna att förstå att de aldrig ska klicka på länkar i mejl. Det är ingen bra grej. Vi som alla banker försöker informera så gott vi någonsin kan hela tiden, säger bedrägeriansvarig vid Danske bank till Metro.

De två attackerna ska ha börjat nästan samtidigt, men polisen kan i nuläget inte svara på om det är en och samma person eller grupp som ligger bakom de olika bedrägeriförsöken.

– Vi vet inte om det är samma gärningsperson eller om det är två av varandra oberoende gärningspersoner som håller på, säger Ditte Westin.

Efter att polisens bedrägericenter informerats om attackerna gick de på tisdagen ut med information på Facebook.

Nedan är en skärmdump på den hemsida som man i ett av mejlen länkas till. Hemsidan ser enligt Danske banks bedrägeriansvarig ut som bankens hemsida, med undantag för URL-adressen.

INFORMATION FRÅN DANSKE BANK!Följande information har inkommit från Danske Bank till NBC:"Just nu har vi en...

Posted by Polisen - bedrägeri on  Tuesday, July 14, 2015
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset