Se staden med ny ögon - genom kameralinsen. Fenomenet Photowalk har kommit till Sverige och första rundan trampas redan i helgen, genom tre olika delar av Göteborg

Fenomenet Photowalk, alltså en organiserad promenad där både proffs och amatörfotografer vandrar runt tillsammans och tar bilder, har funnits i bland annat USA länge. 
Från och med i helgen finns det chans att photowalka i Göteborg. Alla med en kamera är välkomna att diskutera och fotografera staden tillsammans med arrangören, bildjournalisten Herbert Kårlin. En fotograf med tydliga åsikter om stadens utveckling. Temat är ”tre miljöer – samma stad” och den första vandringen går genom Haga, Vasastan och Avenyn.
– Deltagarna får visa upp staden ur egen synvinkel. Det intressanta är att se hur staden ser ut genom olika människors ögon, säger Herbert Kårlin, som kommer att agera guide för photowalkgruppen.
Han menar att dynamiken som uppstår i en grupp möjliggör nya bilder och nya åsikter om staden, vilket kan utveckla staden. Herberts vision är att föra samman det sociala samspelet som sker i verkligheten med kommunikation i sociala medier. De bästa bilderna kommer, om fotograferna vill, att publiceras på hans webbsida, blogg, Facebook och Flickr-album. Och Herbert själv, han är kritisk och menar att Göteborg riskerar att förlora sin nordiska identitet i takt med likriktningen av den europeiska arkitekturen.
– Jag tycker inte att Göteborg ska bli en kopia av Barcelona eller någon annan europeisk storstad, säger han.
– Och jag ogillar att man bygger lägenheter bara för rika i vissa delar av stan. Men det är också en del av syftet med en Photowalk, att få höra andra människors åsikter om detta.
 
Fakta:
Helgens photowalk/ 
Var: Samlingen sker på Järntorget, framför statyn, och vandringen går där efter vidare genom Haga, längs med Vasagatan och Avenyn.
När: På lördag klockan 14.00
Mer info: www.photowalk-goteborg.se

BILDTEXT: – Jag hoppas att vi får en mix av deltagare nu på lördag, och inte bara en massa professionella fotografer. Alla med en smartphone är välkomna, säger Herbert Kårlin.
 
BILDTEXT:
– Det är bra med en blandning av människor. Och att både fattiga, rika och invandrare har möjlighet att bo tillsammans, säger Herbert Kårlin.


 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset