Budskapet på polisens arm syns tydligt på den här bilden. 
Budskapet på polisens arm syns tydligt på den här bilden. 

Tjafsa inte – då dör du. Det är budskapet på en tröja som en insatspolis hade på sig under en skarp insats för ett par veckor sedan. ”Det är högst olyckligt och olämpligt”, säger Peter Sälling, chef för insatsstyrkan.

Privat med tillstånd

Det var i samband med en skottlossning i Jakobsberg norr om Stockholm i slutet av april som en piketpolis bar en tröja med texten ”jiddrar du så dör du” med grön text på ärmen. Budskapet på ärmen har rört upp känslor i sociala medier. 

”Piketpolis med texten ’jiddrar du så dör du’ på sin t-shirt. Bra signal till allmänhet?”, skriver en twittrare om polisens tröjärm. 

UPPDATERING: Polismannen ångrar sitt val av tröja

”Jiddra” är enligt Svenska Akademiens Ordbok vardagligt tal för ”snacka” eller ”tjafsa”. Enligt nätordboken synonymer.se har ordet även betydelsen ”krångla” eller ”bråka”. Budskapet på polismannens ärm är alltså att du inte ska tjafsa om du vill behålla livet.

– Det är högst olyckligt och olämpligt och tar bort fokus från allt bra arbete som utförs, säger Peter Sälling, chef för Stockholmspiketen till Metro.

Tröjan är polismannens egen, men Peter Sälling tycker ändå att man som polis i insatsstyrkan måste tänka på vad man har på sig, både privat och på jobbet. 

– Ibland kan personalen få ett uppdrag där de måste rycka in med kort varsel, men alla har ett ansvar att tänka efter vad man skickar för budskap. 

Resten av t-tröjan är dold bakom polismannens skyddsutrustning och Peter Sälling ska på måndagen tala med polisen om klädvalet och ta reda på mer kring omständigheterna.

– Det här är inget som hänt tidigare, men vi får påminna personalen om att tänka efter, säger Peter Selling.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset