17 procent skulle kunna tänka sig att flyga i ett plan utan mänsklig pilot.
17 procent skulle kunna tänka sig att flyga i ett plan utan mänsklig pilot.

Efter förarlösa bilar kommer förarlösa plan. Enligt den schweiziska banken UBS skulle både säkerheten och flygbolagens ekonomi förbättras om man skippade piloter – men allmänheten är inte lika positiva.

Pilotlösa plan är inte så långt bort som man kan tro. I alla fall enligt banken UBS, som i en omfattande rapport skriver att det kan bli verklighet redan 2025.

Enligt bankens analys skulle alla världens flygbolag kunna spara cirka 35 miljarder dollar årligen, motsvarande 285 miljarder kronor, skriver Mashable. Det skulle också, tro det eller ej, bli säkrare och möjligtvis billigare för passagerarna.

LÄS MER: Det händer med planet om du inte sätter telefonen på flygplansläge

Men det finns ett problem – i en global undersökning svarade endast 17 procent av 8 000 personer att de skulle vara villiga att flyga i ett pilotlöst plan. Hälften svarade att de inte ens skulle välja det om det var billigare.Yngre resenärer är dock mer positiva. I åldrarna 18-30 svarade 30 procent att de skulle gå ombord på ett förarlöst plan.

Ett första steg skulle, enligt USB, kunna vara att minska antalet piloter i cockpiten till en och komplettera med en andrepilot på marken.

LÄS MER: Det här bör du inte äta innan du sätter dig på ett flygplan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om flygresa pengar